Het slachtoffer van de schietpartij van afgelopen zondag in de Maassluisstraat in Amsterdam is de 27-jarige Ayla Mintjes uit Oldemarkt, een plaatsje in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland, tegen de grens met Friesland. Ze is oud-leerlinge van RSG Tromp Meesters in Steenwijk.

Mintjes verhuisde zo’n tien jaar geleden naar de omgeving van Amsterdam. Ze werkte in een zonnestudio in Diemen. Ook zou ze haar eigen bedrijf opstarten, waar ze zich zou wijden aan het verzorgen van wenkbrauwen.

Haar auto werd zondagavond beschoten door twee mannen met machinegeweren. Getuigen zagen de schutters in een grijze bestelbus springen, die met hoge snelheid vertrok. Mintjes werd geraakt, haar bijrijder bleef ongedeerd. Ze is daarna zelf naar een Amsterdams ziekenhuis gereden, waar zij in de nacht van zondag op maandag aan haar verwondingen is overleden.

Haar vriend was waarschijnlijk doelwit

Kort na het schieten stond een paar straten verderop een auto in brand. Vermoedelijk gaat het om de vluchtauto. De politie onderzoekt of er een verband is. De politie heeft en 20-jarige verdachte aangehouden.

Het lijkt er op dat het om een afrekening gaat. Het Parool meldt dat haar vriend Anis B. het vermoedelijke doelwit van de aanslag was. Hij heeft een reeks misdrijven gepleegd, schrijft Het Parool.

De Telegraaf meldt dat de bijrijder van Mintjes zou zijn gelieerd aan de groepering rond Ali ’De Iraniër’ D., die een oorlog uitvecht met de groep rond het gedetineerde cocaïnekopstuk Roger ’Piet Costa’ P.

'Ayla was echt een bikkel'

In de Telegraaf roemen oud-collega's van een zonnestudio in Amsterdam-West (waar ze tot 2020 werkte) de werklust van Mintjes. „Dat zij zelf naar het ziekenhuis is gereden, zie ik helemaal voor me. Ayla was echt een bikkel.”

De medewerkers appten elkaar maandagavond al wie het slachtoffer was van de kogelregen, die zondagavond werd afgevuurd in de straat in Nieuw-West. „We hoorden het via via en je kan zoiets eigenlijk niet bevatten.''

,,Het is zo heftig. Ik heb er zelfs van gedroomd, hoe Ayla in die auto zat. Als ik eraan denk, dan zakt alle energie zo uit mijn lijf”, vertelt een van de medewerkers.

Juist vanwege haar Overijssels nuchterheid en mouwen-opstroop-mentaliteit werd Mintjes een paar jaar geleden bij de zonnestudio aangenomen. Ze toonde zich een harde werker. In zonnestudio’s worden vooral lange uren gemaakt en dat was voor de toen jonge twintiger met Nederlands, Spaans en Antilliaans bloed geen probleem.

Zij deed er alles aan om hogerop te komen. „Ze wilde per se manager worden. Dat is hier niet gelukt, maar elders heeft zij het wel zo ver geschopt”, diept de medewerkster uit haar geheugen op.

Eigen schoonheidssalon

De aanslag, waarbij Mintjes het leven liet, zou een vergelding zijn voor een liquidatie in Rotterdam vorig jaar op iemand uit ’de groep Costa’. De bijrijder, zo zeggen meerdere bronnen, is een contact van een familielid van Ali D. en veelvuldig in aanraking geweest met justitie.

Ondanks haar vaak dubieuze vriendjes verdiende Mintjes altijd haar eigen geld. Na de zonnestudio in West ging ze in Diemen in een zonnestudio aan het werk. In de tussentijd werkte ze ook een tijdje bij restaurant Roast Room, onder de RAI in Amsterdam. Die horecazaak is door de coronacrisis definitief gesloten. Mintjes wilde uiteindelijk haar eigen schoonheidssalon starten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra