Door gebruik speciale spuit zijn in Nederland 440.000 extra vaccinaties tegen corona mogelijk in eerste kwartaal

EMA: flacon Pfizer-vaccin is goed voor zes doses ANP

Het Europees Geneesmiddelenbureau beveelt aan om niet vijf, maar zes doses coronavaccin te halen uit één flesje van het Pfizer-vaccin. Hierdoor kunnen in theorie in Nederland 440.000 extra prikken worden gezet in het eerste kwartaal, goed voor 220.000 gevaccineerden.

Een flesje bevat in principe voldoende coronavaccin om zes vaccinaties uit te delen. Wel moeten hiervoor speciale spuiten en naalden gebruikt worden, die ervoor zorgen dat voldoende vaccin overblijft voor een zesde dosis. Als standaard spuiten en naalden gebruikt worden, is dit niet het geval.

Mocht er onvoldoende medicijn overblijven voor een zesde dosis, dan moeten zorgmedewerkers het flesje weggooien en de dosis niet gebruiken. Deze is dan niet voldoende om ervan uit te gaan dat iemand daadwerkelijk beschermd is tegen het coronavirus. Ook het mengen van restjes uit verschillende flesjes wordt afgeraden.

Nederlandse ziekenhuizen

Nederland beschikt niet over de spuiten en naalden die het Europees Geneesmiddelenbureau vandaag adviseerde. Een woordvoerder van het RIVM zegt tegen de NOS dat de door haar ingekochte spuiten en naalden evengoed werken: ,,Hiermee kost de handeling meer precisie, maar lukt het ook.’’

Het UMCG en het Martini Ziekenhuis gebruiken de door het RIVM ingekochte hulpmiddelen. Volgens een woordvoerder van het UMCG lukt het daarmee ‘makkelijk’ om zes doses uit een flesje te halen.

België

In België zou de overheid de speciale spuiten op grote schaal hebben ingekocht. ,,Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter”, zo stelt Thomas De Rijdt van de apotheek van het UZ Leuven in Het Nieuwsblad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus