Nu Nederland langzaamaan weer hoopt op te starten en de zomermaanden steeds dichterbij komen, denken veel mensen alweer voorzichtig aan zonnige vakantiebestemmingen. Maar zitten andere Europese landen al te wachten op toeristen? Onze correspondenten maken de balans op. ,,Ik begrijp jullie ongeduld, maar we moeten nog even afwachten.”

Frankrijk

U verheugt zich op het geluid van de Provençaalse krekels, de smaak van bouillabaisse en de geur van lavendel?

Nou, dan wordt u waarschijnlijk teleurgesteld. Frankrijk lijkt voor het eerst in zijn geschiedenis huiverig voor buitenlandse toeristen. ,,Misschien kunnen Europeanen deze zomer in Europese landen op vakantie, maar misschien wordt zelfs dàt wel aan banden gelegd”, zei president Macron deze week cryptisch.

Zijn Nederlanders straks nog welkom op de Franse stranden? ,,Het is nog te vroeg om dat te zeggen”, zei staatssecretaris Lemoyne (Toerisme). ,,Ik begrijp jullie ongeduld, maar we moeten nog even afwachten.” Eind mei wordt in Frankrijk pas een balans opgemaakt. De regering heeft wel bekendgemaakt dat cafés, restaurants en stranden – onder voorwaarden en op termijn – weer open kunnen gaan. Maar of de grenzen óók weer opengaan voor toeristen uit de buurlanden is nog ongewis.

Frankrijk geldt nog altijd als de meest populaire vakantiebestemming voor vele honderdduizenden Nederlanders per jaar. Parijs en de Provence zijn favorieten, maar ook de Dordogne is een streek waar veel mensen hun tent neerzetten.

Vooralsnog komen er op Franse campings nauwelijks buitenlandse reserveringen binnen, laat de campingfederatie FNHPA weten. Als de telefoon gaat, vertelde een campinghouder, is dat meestal juist voor een buitenlandse annulering. ,,Als het toerisme weer aantrekt, zal dat deze zomer vooral te danken zijn aan Franse vakantiegangers die in eigen land blijven”, zei staatssecretaris Lemoyne.

Frank Renout

Spanje

loading  

Meer dan 83 miljoen buitenlandse toeristen gaven vorig jaar voor 92 miljard euro uit tijdens hun verblijf in Spanje, maar het grootste deel van dit jaar zullen zij niet welkom zijn, mochten ze al naar het tweede meest bezochte vakantieland van de wereld willen. Het stappenplan van de regering in de de-escalatie van de strenge lockdown voorziet vooral in het nationale, eigen toerisme in de maanden juli en augustus. Volgens dat plan zullen de Spanjaarden vanaf 1 juli weer vrij tussen de verschillende regio’s mogen reizen.

De toerismesector, goed voor zo’n 13 procent van het Spaanse BNP, waarschuwt dat die vakantievierende Spanjaarden te weinig zullen zijn om een fiks deel van de bedrijven te redden. Daarvoor is het aandeel van de buitenlanders, de laatste acht jaar bovendien sterk gegroeid, veel te groot. De toerismebranche vraagt de grenzen eerder te openen dan, wat nu de verwachting is, oktober.

Intussen is het Instituut van de Toeristische Kwaliteit bezig om 21 protocollen op te stellen voor het waarborgen van de hygiëne en gezondheid in onder andere hotels, appartementen, campings, culturele en toeristische attracties en restaurants. Het land wil voorkomen dat een nieuwe epidemie het imago nog verder schaadt. Met meer dan 26.000 doden door het coronavirus is Spanje een van de zwaarst getroffen landen en vreest het dat ook na 2020 de toeristen minder durven te komen.

Edwin Winkels

Italië

loading  

Over het komende toeristenseizoen in Italië bestaat vooral heel veel onzekerheid. De Italiaanse overheid is overtuigd van het belang van de toeristische industrie, goed voor zo’n 13 procent van het BNP. Maar de regering weet nog niet precies hoe de komende zomer eruit gaat zien. Vooralsnog zijn de restaurants, bars en stranden nog gesloten, volgens de plannen moeten die op 1 juni weer toegankelijk zijn. Maar of dat ook gaat gebeuren hangt af van de besmettingscurve; groeit het aantal besmettingen de komende weken dan gaat het feest niet door.

Elk jaar bezoeken zo’n 94 miljoen buitenlandse toeristen Italië, het is zo goed als zeker dat die dit jaar niet mogen komen. Voor plezierreizen zijn de grenzen nu gesloten en het ziet er niet naar uit dat die deze zomer nog open gaan. De Italiaanse toeristenindustrie en de overheid mikken op het binnenlandse toerisme. Italianen moeten in eigen land op vakantie. Uit noodzaak, maar ook om de eigen economie te ondersteunen, zo denkt premier Conte aan een vakantiebonus, te besteden in Italië. De branche breekt zich ondertussen het hoofd over hoe haar gasten een veilig verblijf aan te bieden. Dat gaat van het creëren van fysieke barrières op de stranden – plexiglazen wanden of bamboe hutten – tot het opvoeren van het ontsmetten van hotelkamers en het dineren op gepaste afstand.

Angelo van Schaik

Verenigd Koninkrijk

loading  

In het Verenigd Koninkrijk maakt men zich zorgen over toerisme. Op dit moment is de lockdown vrij strikt: Britten mogen een keer per dag naar buiten voor een ommetje of om te sporten. Vakanties zijn uit den boze: ze mogen zelfs niet naar hun eigen buitenhuisjes ergens anders in het land. Vorige week werd premier Johnson ondervraagd over wat de regering deed om toeristische gebieden te beschermen tegen een tweede piek als gevolg van binnenlands toerisme. ,,We kunnen niet toestaan dat zo’n grote toestroom een tweede golf van de ziekte veroorzaakt”, benadrukte hij. Over buitenlandse toeristen ging het niet eens, maar het is lastig voor te stellen dat we deze zomer massaal naar Cornwall, het Lake District en andere trekpleisters kunnen reizen.

Op dit moment worden niet-essentiële reizen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk sterk afgeraden, maar het kan wel. Reizen is lastiger, maar wel mogelijk: ook toen de virusverspreiding op een hoogtepunt was. Maar toerisme is uiteraard geen essentiële reis, dus nu een vakantie boeken lijkt onverstandig. Op dit moment kijkt de regering Johnson naar het versoepelen van de lockdown, maar het lijkt erop dat kroegen, hotels en restaurants pas als laatste hun deuren weer mogen openen. Ook theaters blijven voorlopig nog dicht, en hoe het met de musea moet is nog zeer onduidelijk. De standaardactiviteiten van een weekendje Londen, Edinburgh of Manchester zijn voorlopig onmogelijk.

Suse van Kleef

België

loading  

De burgemeester van Oostende sloeg de spijker op zijn kop. In België zijn evenementen tot 31 augustus verboden, maar hoe zit het met de stranden? ,,Bij 30 graden is er op het strand een grotere bijeenkomst dan bij Tomorrowland”, zei Bart Tommelein. Het simpelste is volgens hem om de stranden dicht te houden. ,,Maar dan gaat de economie kapot.”

Ook in België wordt de lockdown langzaam afgebouwd, dus de kustburgemeesters hebben al bij elkaar gezeten om een plan te maken. Hun voorlopige conclusie: we kunnen niet wachten tot de toeristen weer komen, maar er moet nog wel een en ander geregeld worden. Ze denken bijvoorbeeld aan een strandpas, QR-code of reservering. En: vol is vol. Met ‘toeristen’ gaat het overigens nadrukkelijk alleen over de Belgen zelf. De buitenlandse toerist is in nog geen enkel stappenplan voorgekomen. De grenzen blijven dicht.

Deze week besliste de Nationale Veiligheidsraad dat Belgen die een tweede huis aan de kust hebben (of ergens anders, zoals in de Ardennen) vanaf 8 juni weer op pad mogen. De burgemeesters hadden zelf gedacht aan 18 mei, en zijn nu teleurgesteld. Tommelein zei meteen dat hij mensen die over een kleine twee weken willen afzakken naar Oostende, niet gaat tegenhouden. Als de exit-strategie voorspoedig verloopt, zijn later ook degenen die een huis of appartement willen huren weer welkom. Dagjesmensen worden pas toegelaten als de horeca weer opstart, dat is op zijn vroegst ook vanaf 8 juni. Dan wordt ook bekeken of het mogelijk is de grenzen weer te openen.

Mark van Assen

Duitsland

loading  

Bondskanselier Merkel en de deelstaatleiders beslisten woensdag dat het toerisme in Duitsland weer mag opstarten, maar het is nog onduidelijk wat vanaf wanneer waar weer mogelijk is en voor wie. Elke deelstaat moet verordeningen maken met basisnormen en regels voor huisvesting, infectiebescherming en maximaal toegestane bezettingsgraad.

De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) heropent maandag als eerste campings en vakantiewoningen en op 21 mei hotels. Maar alleen voor Duitse toeristen. NRW wil met Nederland overleggen over het toelaten van Nederlanders. De overige vijftien deelstaten laten in de loop van de maand weer toeristen toe, maar zwijgen over buitenlandse bezoekers.

De grens met Nederland is open, hoewel er verscherpte controles zijn tot minstens 15 mei. Volgende week wordt beslist over een eventuele verlenging. Bezoekers zonder dwingende reden – toerisme is dat niet – kunnen worden geweigerd.

In Duitsland geldt naast de anderhalvemeterregel een contactverbod van meer dan twee personen (gezinnen en huisgenoten uitgezonderd) en een mondkapjesplicht in winkels en in het stads- en streekvervoer. Restaurants en terrassen gaan binnenkort weer open (verschilt per deelstaat), kroegen blijven voorlopig dicht. Deelstaten moeten zelf het aantal coronabe-smettingen controleren. Zodra er binnen een week meer dan vijftig nieuwe gevallen bijkomen, gaan winkels, horeca en toerisme weer op slot.

Caspar Naber

Griekenland/Kroatië

loading  

1 juli. Dat is de inmiddels bijna heilige dag waarop Griekenland weer vakantiegangers op zijn geliefde stranden wil verwelkomen. Daarmee zijn de Grieken vastbeslotener dan andere mediterrane landen. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ze voor een kwart van hun inkomen en banen afhankelijk zijn van toerisme. Maar er is nog zoveel onduidelijk dat het de vraag is of die datum realistisch is, of eerder een gevalletje wishful thinking.

Om te beginnen: hoe gaat zo’n vakantie eruit zien? Hotels en stranden werken aan plannen met een kleine bezetting, afgeschermde ligstoelen en veel zelfservice. Maar buffetten zijn dan weer uit den boze. Dat schrikt toeristen mogelijk af, want hoe leuk is zo’n quarantainevakantie eigenlijk? De komende weken moet duidelijk worden hoe strikt de verplichte afstand en hygiënemaatregelen worden.

Griekenland heeft daarnaast de pech dat het voor zijn belangrijkste markten afhankelijk is van vliegverkeer. Komt dat weer op gang? Komen er coronatests op vliegvelden van aankomst en vertrek? Voor Griekenland is dat wellicht genoeg. Maar als vakantievierders bij thuiskomst twee weken in thuisquarantaine moeten, denken ze wel twee keer na voordat ze een weekje op een Grieks strand gaan liggen. Geen wonder dat Athene heel hard aandringt op een gezamenlijke Europese aanpak. Als die er niet komt, willen de Grieken zelf afspraken maken met andere landen.

Voor Kroatië, dat andere land in Zuidoost-Europa dat erg afhankelijk is van toerisme, liggen de kaarten iets gunstiger. De kust van Istrië en Dalmatië ligt voor veel West-Europeanen op rijafstand. De Kroaten gokken erop dat een autovakantie veiliger voelt dan een vliegvakantie, in tijden dat landen zonder pardon hun luchtruim sluiten. Maar ook zij moeten besluiten over al dan niet testen aan de grens. Bovendien zijn ze afhankelijk van medewerking van landen waar vakantiegangers eerst doorheen moeten rijden.

Thijs Kettenis

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra