Duitse commissie: vaccin AstraZeneca niet meer voor mensen onder 60 jaar

Foto: ANP

De Duitse commissie voor vaccinatie Stiko beveelt het AstraZeneca-vaccin enkel nog aan voor mensen boven de 60 jaar. Die beslissing volgt op de eigenhandige besluiten van deelstaten en steden waaronder Berlijn en München, waar eerder vandaag werd besloten het prikken voor 60-minners op te schorten.

Dat melden Duitse media. De reden voor het opschorten van AstraZeneca is de vondst van tientallen gevallen van trombose in de hersenen. Het Stiko meldt dat ’op basis van de momenteel beschikbare gegevens over het optreden van zeldzame maar zeer ernstige trombo-embolische bijwerkingen’ wordt gehandeld.

Het Paul Ehrlich Institute, een medische toezichthouder, maakte eerder op de dag melding van 31 gevallen van trombose in de hersenen bij mensen bij wie het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut was toegediend. Op twee gevallen na ging het om vrouwen, in de leeftijd van 20 tot 63 jaar. Negen mensen zijn overleden.

Door dat nieuws besloten deelstaten waaronder Brandenburg en steden als Berlijn en München voorlopig niemand meer een AstraZeneca-prik te geven.

Mogelijk Pfizer

Voor de toediening van de tweede vaccindosis voor mensen onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het Astrazeneca-vaccin hebben gekregen, is Stiko – een onafhankelijke commissie van wetenschappers onder coördinatie van het Robert Koch Instituut – van plan om eind april een aanvullende aanbeveling te doen. Mogelijk krijgen deze mensen een tweede prik van Pfizer. Dat zou ook een hoge mate van bescherming geven.

Hoe het precies verdergaat in Duitsland, is op moment van schrijven nog niet bekend. Bondskanselier Angela Merkel en gezondheidsminister Jens Spahn hebben dinsdagavond overleg met de premiers van de deelstaten over het beleid rond AstraZeneca vanaf nu. Er is een persconferentie aangekondigd.

Overigens heeft AstraZeneca vandaag de naam van het vaccin aangepast naar Vaxzevria. Waarom dat gebeurt, is niet helemaal helder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus