DvhN-serie: Praktijkverhalen over medische dilemma's

Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden hebben het steeds drukker en moeten lastige keuzes maken. Dagblad van het Noorden begint een serie praktijkverhalen.

De Centrale Huisartsendienst Drenthe kwam met een vraag. De huisartsenposten krijgen het steeds drukker.

Of de krant niet eens aandacht kon besteden aan de vele patiënten die zich te laat melden bij de huisartsenpost, of die juist voor dingen komen waar de post eigenlijk niet voor bedoeld is.

DvhN-serie Medische dilemma's: 'Je plaagt hem door hem uit bed te halen'
Lees verder

Ingewikkeld

,,Mensen bagatelliseren hun klachten soms waardoor ze te laat hulp krijgen’’, zei directeur Jan Schaart van de huisartsendienst. ,,Of mensen bellen voor klein ongemak wat prima kan wachten tot dat de eigen huisarts weer beschikbaar is.’’

Tegelijk kreeg de krant vergelijkbare vragen uit de ziekenhuizen. Zoals van de afdeling geriatrie van de Treant Zorggroep. Die kampt met een toename van het aantal kwetsbare ouderen.

De zorg voor die groep is behoorlijk verbeterd de laatste jaren, er is van alles mogelijk. Tegelijk is het enorm ingewikkeld voor patiënten zelf en hun familie, maar ook voor huisartsen, thuiszorgmedewerkers en assistenten, om te overzien wat er allemaal wel en niet kan.

Krapte

De rode lijn is dat het drukker wordt in de zorg, dat er steeds meer patiënten komen, steeds meer mogelijkheden. En dat er tegelijk krapte is aan personeel en dat het hele systeem soms nogal ingewikkeld is.

Zo zou de Centrale Huisartsendienst het prettig vinden als de bevolking wat beter zou begrijpen waarvoor de huisartsenpost nou eigenlijk bedoeld is, en waarvoor juist niet.

,,En we hebben ook bijzondere verhalen te vertellen over de spoedzorg’’, ging Schaart verder. ,,Van een buurman die dag en nacht klaar staat, kinderen die willen dat er meteen dokter komt maar wel zelf weggaan, een man die lachend belt omdat het van zijn vrouw moet maar wel een fors infarct blijkt te hebben, vrouwen die te lang doorlopen met onduidelijke klachten, de dwingende mensen die antibiotica willen, de zeer ernstige wonden die bij het zien op de post een paar millimeter blijken te zijn.

Verschillende pillen

Zo heeft de afdeling geriatrie van Treant, van de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal, ook verhalen te vertellen. Geriater Antoinette Scheepmaker begon over problemen bij ouderen.

Zoals de grote hoeveelheid verschillende pillen die ze slikken. In de loop der jaren hebben ze voor verschillende ziektes verschillende medicijnen gekregen en dat hoopt zich op.

,,Het kost veel tijd om te onderzoeken of alles nog wel nodig is en alle medicijnen goed op elkaar zijn afgestemd.’’ Huisartsen en apothekers moeten dat met enige regelmaat onder de loep nemen maar dat gebeurt niet altijd. En mensen zelf slikken ook niet altijd even trouw.

Onbegrepen achteruitgang

Vrij veel ouderen kampen met ‘onbegrepen achteruitgang’. Er is dan niet iets concreets aan te wijzen, eigenlijk is er geen directe medische oorzaak, maar toch gaat hun hele conditie snel achteruit.

,,We zoeken dan uit wat de oorzaak kan zijn. Soms is het een combinatie van factoren.’’ Maar er komen ook allerlei ziektes voor, mensen kunnen vallen of iets anders krijgen.

Ze kunnen opgenomen worden op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis. Of ze hebben een operatie achter de rug en moeten naar een verpleeghuis voor revalidatie. Of kunnen ze beter naar huis?

Wat is de beste keuze, welke afwegingen spelen er allemaal en lukt het wel altijd de goede plek te vinden? Daarvoor is er tegenwoordig ook een wijkverpleegkundige op de huisartsenpost, een transferverpleegkundige in het ziekenhuis, een ‘transmurale zorgbrug’.

Daar zijn allerlei verhalen over te vertellen. Dat doen we vanaf deze week.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.