EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan zeer zeldzame bijwerkingen

Foto: ANP

De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan de zeer zeldzame bijwerkingen. Dat meldt EMA na onderzoek.

Dinsdag zei Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media dat er inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's.

Enkele tientallen mensen in Europa hebben na toediening van het vaccin van AstraZeneca last gekregen van de combinatie van trombose en trombocytopenie. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding.

Een week na vaccinatie

Die klachten ontstonden ongeveer een week na vaccinatie met AstraZeneca. Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De prikpauze geldt in elk geval tot en met woensdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus