Insecten eten? Meelworm mag in EU op het menu. Een knapperig tussendoortje of vleesvervanger in de pasta dankzij de eiwitten

Meelwormen.

EU-burgers kunnen binnenkort voor het eerst insecten op het menu zetten. De gedroogde gele meelworm mag voortaan als voedingsmiddel dienen.

De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.

Vaker op het bord

Insecten worden elders in de wereld al veel gegeten, maar in Europa wordt hooguit een enkele soort soms aan dieren gevoerd. De komende jaren moeten ze vaker op ons bord belanden, vindt bijvoorbeeld ook landbouwminister Carola Schouten. Het eten van insecten trekt een minder zware wissel op milieu en klimaat dan van bijvoorbeeld rundvlees.

De EU-landen stemden dinsdag in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen, meldt de commissie. Zij handelt in de komende weken de formaliteiten af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra