Af en toe heeft Hermus een logistiek probleem.

Warme maaltijden afhalen voor een recensie lukt niet echt als je veertig kilometer verderop woont. Frieten zijn bij thuiskomst hopeloos verwelkt tot koude zetmeelstaafjes, gebakken vis is al rijdend doorgegaard tot droogvezelig visvlees en salades zijn door elkaar gehusseld tot slapbladerige hapjes. Over vrolijke ijsdesserts hebben we het al helemaal niet.

Hermus heeft wel online een draagbare auto stuurwieltafel besteld – te monteren op het stuur –, maar in je eentje op een parkeerplaats een driegangenmaaltijd wegwerken is ook weer wat sneu.

…fijn dat het allemaal niet te zoet is…

Gelukkig hebben we in Delfzijl De Kakebrug, een klassieker aan de Dollard waar de chef gewoon een viergangenmenu voor 30 euro in elkaar draait en dat in een kartonnen doosje meegeeft om zelf thuis af te maken.

Hermus heeft voor alle zekerheid een koeltas met ijsblokjes meegenomen voor eventuele koudhoudertjes. Want hij moet nog door naar Assen, waar Gastrobar Bij Jaap drie gangen voor 37,50 euro serveert. Nou ja, inpakt.

Co heeft intussen bij Chez Jacques de tafel gedekt met het boerenbontje. Kaarsjes aan, wind gierend om het huis, af en toe een flard maneschijn door de langsrazende wolken. Veel gezelliger kan het niet worden.

Fraaie Noord-Groninger variant

Uit het Kakebrug-doosje tovert Hermus zijn voorgerecht, dun gesneden rosbief op sla met honing-mosterdsaus, tomaatjes, pijnboompitten en oude kaasschilfers . Het woord ‘carpaccio’ heeft de chef vermeden, maar het blijkt een fraaie Noord-Groninger variant. ,,Goed vlees, elegante saus, lekkere kaas”, vat Hermus samen.

Co trakteert zichzelf op het voorgerecht van Bij Jaap, de steak tartaar met kwartelei, avocado en gepofte rijst. Het vlees is slurpend mals en niet al te fijn gehakt. De avocado komt in dotjes maar geeft niet heel veel smaaktoevoeging, en Co mist een beetje het zuurtje dat kappertjes meegeven aan de tartaar. Maar de gepofte rijst blijkt een perfecte match, en de blaadjes little gem geven frisheid. ,,En proef ik ergens een vleugje dragon?”, vraagt Co verheugd.

Het tussengerecht van de Kakebrug is een romige courgettesoep die in een kloeke plastic beker is meegegeven. Uitgeschonken in de opwarmpan lijkt het een soepje voor twee, dus vullen we twee kommen. Bomvol room, bomvol courgettes en mooie kruiden – en een tikje te veel zout – is dit een zeer krachtig gerecht. ,,Het zou bijna een saus kunnen zijn”, likt Co haar lippen voor de laatste drup.

Die saus krijgt ze bij haar hoofdgerecht, de gebakken kabeljauw op witte wijnsaus met mosterd. De vis moet even in de oven. ,,Best lastig om een opgewarmde vis zo sappig te laten zijn”, zegt Co, ,,compliment aan onszelf!” ,,Hoho”, maant Hermus, ,,alles dankzij het voorbereidende werk van de echte chef uit Delfzijl.”

Spelen met twee jonge cheeta’s

De saus is mooi diep van smaak. Als bijgerechten mag Co haar bordje volscheppen met getourneerde worteltjes, bleekselderij, gegrilde prei en courgette, een aardappeltaartje en een spinazie-kaas-torentje. ,,Niet alles is van even grote toegevoegde waarde”, meent ze, ,,hou het eenvoudig.”

We schenken nog eens bij uit de fles Spier Signature chenin blanc. Die staat bij Bij Jaap op de afhaalkaart voor 15 euro, maar voor 20 euro op de nota. Slordigheidje, zullen we maar denken. Gelukkig roept de volle chenin blanc weer puike herinneringen op naar de tijd dat Hermus bij het Zuid-Afrikaanse wijngoed even kort mocht spelen met twee jonge cheeta’s terwijl de skottelbraai aanwakkerde en de Spierwijnen rijkelijk vloeiden.

Vloeibaar is ook zijn hoofdgerecht, Bij Jaap’s zoervleis met stoofperen en aardappeltaartje. ‘ Zuurvlees’ lijkt een kruising tussen stoofvlees en hachee, maar krijgt wat zuur door het vlees te marineren in azijn. Zuur is dit vlees niet, integendeel: door wat peperkoek en wat stroop toe te voegen krijgt het zoet de overhand. ,,Doet me denken aan het zoervleis van mijn Limburgse tante”, zegt Hermus goedkeurend. ,,Maar die deed daar niet zo’n lekkere erpel bij.”

Truffelbonbons

Co pakt weer het nagerecht van Bij Jaap: de millefeuille met honingmousse en ananascompote . In de originele uitvoering zou er ook nog sereh-ijs bij moeten, maar Hermus heeft dat bij de afhaal maar achterwege gelaten. Dat ijs zou de autotocht naar Hermus’ vriezer niet overleven. Na kort overleg in de keuken zijn er een paar lekkere truffelbonbons met een zachtromige vulling meegegeven.

De millefeuille is mooi krokant, in de honingmousse denkt meevorker Hermus een beetje lindebloesem te proeven. ,,Fijn dat het allemaal niet te zoet is”, zegt Co tevreden. Hermus kan precies hetzelfde zeggen van de bavarois van stoofpeertjes met wat notenbrood van de Kakebrug. ,,Allebei een omweg waard.”


Gastrobar Bij Jaap, Markt 17, Assen. Tel. 0592-331950, www.gastrobarassen.nl

De Kakebrug, Waterstraat 8, Delfzijl. Tel. 0596-617122, www.restaurantdekakebrug.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken