Herberg van Anderen.

Een perfect agv-tje van de Herberg van Anderen en veel lekkers van Bistro Heerlijk in Haren | Binnen de Deur

Herberg van Anderen.

De duisternis valt zacht, er zweven al wat witte wieven door de Drentse dreven. In Anderen zullen ze niet warm of koud worden van die spookbewoners van de hunebedden. Daar liepen ze al zestigduizend jaar geleden met vuistbijlen om elkaar de hersens in te slaan, dus voor zo’n wit wief zijn ze vast niet bang.

Of dat ook geldt voor de steedse wandelaars op het Pieterpad, dat langs Anderen loopt? We treffen er een paar in De Herberg van Anderen, waar ze hun vermoeide benen strekken. Op hun kamer mogen ze straks een biertje drinken en een maaltijd eten. De gelagkamer zelf blijft een no-go-area. Gelukkig mag Hermus wel even binnen treden voor de meeneemmaaltijd, die hij uit een keuzelijst van de herberg heeft samengesteld.

Op weg naar zijn thuisrestaurant wipt hij ook nog even langs bij Bistro Heerlijk in Haren voor een driegangenmenu van 27,50 euro. De uitbaatster weet Hermus vineus naar de mond te praten, zodat hij in plaats van met een huiswijn van 12,50 euro met een bijzondere riesling naar huis gaat, afkomstig uit het noordwesten van de Verenigde Staten (19,50 euro).

…deze krijgt meteen de zilveren slaif…

Het vrolijke klingelen van een fietsbel kondigt de komst van Co aan bij Chez Jacques. Op de gedekte tafel schenken we eerst een glas riesling van Charles Smith uit Washington State, een krachtige witte wijn vol met de petrol -smaak die zo typerend is voor de druif.

De wijn past overigens ook prima bij het ‘voorgerecht’ uit Anderen, de verse erwtensoep met rookworst, roggebrood en spek (7,50 euro). ,,Dat is geen voorgerecht, maar een los gerecht”, had de uitbater gezegd. Daarom doen we de soep in twee kommetjes en eten die met steeds meer verbazing op.

Geen straf

,,Deze moet meedoen aan de wedstrijd om de zilveren slaif , wordt meteen wereldkampioen snertkoken”, meent Co. Vol en krachtig en tegelijkertijd zacht en subtiel, met mooie stukken echte worst. ,,Moeten we nog verder?”

Ja dus, maar dat blijkt geen straf. Van Bistro Heerlijk komt een voorgerecht dat we tot duaal tussengerecht promoveren : zacht gegaarde eendenborst, noodles, togarashimayonaise, oosterse groenten en pindacrumble . De eendenborst is geplukt, de noodles een tikje vettig en de mayonaise, aangemaakt met een Japans zevenkruidenpoeder, geeft het geheel een zoetpittige tik.

Bij Heerlijk zijn ze vandaag sowieso wat Aziatisch aan de kachel, want het hoofdgerecht is een ‘viscurry’ van witvis en gamba’s, met diverse groenten, rijst en zoetzure komkommersalade . Hermus maakt een klein foutje bij de bereiding, maar dat is niet verbazingwekkend: de oven moet voor twee hoofdgerechten (en diverse bijlagen) gedurende verschillende tijden en op verschillende temperaturen worden opgestookt, terwijl op het vuur ook nog wat kleine sauspannetjes pruttelen. Dat leidt tot taferelen waarbij de Swedish Chef een toonbeeld van orde is.

Rijst uit de oven

Enfin, de zacht-kruidige witte kokoscurry komt net iets te laat op de vis, waardoor de saus wellicht niet optimaal doordringt in het visvlees. Maar dat laat onverlet dat het een mooie smaak is, met een opfrissende werking van het zoetzuur van de salade. Rijst opwarmen in de oven vinden we wat moeilijker, want die heeft de neiging uit te drogen. Maar Co schept er gewoon wat van die lekkere saus over. ,,Niets aan de hand.”

Hermus gaat vlezig met de ribeye, geserveerd met aardappel, groentegarnituur en een wijnjus (19,50 euro) van de Anderense herberg. Dat klinkt als een gewoon agv-tje, en ziet er ook bijna zo uit, maar zo smaakt het niet. Sterker nog: het is opmerkelijk hoe een voorgebakken ribeye in de thuisoven zo’n sappigheid bewaard. ,,Dan moet dat wel heul goed voorbereid zijn door de chef.”

Datzelfde geldt voor de ovenaardappeltjes, spruitjes, geroosterde witlof, rode kool en de stoofpeertjes. ,,Alsof ik het net zelf uit de keuken heb getoverd”, pocht Hermus. De jus is diep en geconcentreerd. We schenken er een glas eigenzinnige pinot noir bij van François Raquillet, de Chamirey uit de kleine appellatie Mercurey (zuidelijke Bourgogne), geïmporteerd door de al even eigenzinnige wijnimporteur Harry Streuer uit Grolloo.

loading  

Van de desserts neemt Co slechts een klein hapje, de avondklok noopt haar tot een snelle aftocht. Wat niet wegneemt dat even later de suikerbroodpudding, karamel, gemarineerde sinaasappel en kletskop van Heerlijk van het bord is verdwenen en Hermus ook nog in zijn eentje de tiramisu naar traditioneel Italiaans recept (5 euro) van de Herberg wegtikt. Leuk detail: de marsala mag hij er met een pipetje zelf inspuiten. Dat heb je met die afmaakmaaltijden.

 

Bistro Heerlijk, Eemke van der Veenpad 1 Haren, 050 537 0346 , www.bistroheerlijk.nl

Herberg van Anderen, Nijend 2, Anderen, 0592 242 680 , www.herbergvananderen.nl

 

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken
menu