Een pilot-voorstelling of concert in Groningen bezoeken? Zo ziet dat er straks uit (en positief getest op corona is geld terug)

Martin Franke in 'IK eh... ik' van Het Houten Huis, een van de pilot-voorstellingen, dinsdag in het Grand Theatre. Foto: Moon Saris

Een vaak gestelde vraag. Zijn die pilot-voorstellingen en concerten alleen voorbehouden aan Stad-Groningers? Gelet op de avondklok? Nee dus.

Alles begint op 13, 14 en 15 april vroeger dan normaal. En alles is ook ruim op tijd afgelopen. Vroeger dan normaal, dat is op de drie avonden in Groningen overal 19.30, en ‘overal’, dat is De Oosterpoort, Grand Theatre, Stadsschouwburg en Martiniplaza.

Er is nergens een pauze, en de voorstellingen en optredens zijn op tijd afgelopen. Douwe Bob in De Oosterpoort en Pé en Rinus met Noordpool Orkest in Martiniplaza gaan het langste door: de eindtijd is gesteld op 21.00 uur.

Alleen testen op de aangewezen locatie

Wie een van de optredens of voorstellingen bezoekt moet zich eerst laten testen op corona, via www.testenvoortoegang.nl . Daarop maak je een afspraak voor een sneltest. In Groningen is de Suikerlaan op het Suikerunieterrein de plek waar een sneltestlocatie is ingericht. De test mag maximaal 40 uur oud zijn op het moment van aanvang van het te bezoeken evenement. Alleen sneltesten die op zo’n speciale testlocatie zijn afgenomen zijn geldig. Het resultaat van de test moet mét een identiteitsbewijs en het entreebewijs bij de zaal van de voorstelling of het optreden worden getoond.

Dus een negatieve test die eerder die eerder op de dag op bijvoorbeeld de vaste testlocatie van Martiniplaza is binnengehaald, telt niet mee. Een dergelijke ‘eis’ geldt in het hele land. Deze pilot wil immers een ‘besloten’ beeld opleveren: bezoekers, testlocaties en zalen als één geheel geven uiteindelijke een helder overzicht. Voor wie een kaartje koopt of dat al heeft gedaan zijn er weinig geheimen in deze procedure. Ook de ‘testen voor toegang’-website zelf is kraakhelder.

Bezoekers moeten een mondkapje dragen vanaf het betreden van een zalencomplex tot aan de stoel van waaruit de voorstelling gevolgd wordt. Daar mag hij af. Om direct na afloop weer op te gaan.

Positief: geld terug

Naast de genoemde optredens is er nog het concert van de gebroeders Jussen in De Oosterpoort (dinsdag), drie keer Lebbis in de Stadsschouwburg en in het Grand Theatre op dinsdag Het Houten Huis en donderdag Abishek Tapar.

Bij een positieve sneltest volgt direct een doorverwijzing naar een GGD-post. Bij zo’n slecht uitgepakte test wordt het entreegeld na melding bij de kassa’s van de zaal waarvoor het kaartje bestemd was teruggestort. Dit is geen landelijk afgesproken regel, maar geldt in elk geval op voor alle vier de Groningse speellocaties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus