Een schandaaltje in Fochteloo, de frexit en saaie momenten: dit was BZV 2018

Het seizoen zit erop. Met vier matches en één sombermans met keuzestress lijkt Boer zoekt Vrouw 2018 een succes. De kijker moest zich daarvoor wel door een lange reeks duffe tv-momenten worstelen. Wat er nog over is van de vonken op de boerderij wordt zondagavond duidelijk.

,,Poehee.’’ Daar zat-ie. Worstelend met zijn gevoelens, zoekend naar woorden, wachtend op de ware. Boer Marnix Knetemann kwam er niet uit in Boer Zoekt Vrouw. Niet met zichzelf en niet met een vrouw. Op die wanhopige momenten, waarop hij ‘iets moest voelen’, citeerde hij Tommie uit Sesamstraat maar weer eens. ,,Poehee.’’

Dat is eigenlijk wel een treffende samenvatting van dit BZV-seizoen. Het was bij vlagen vermoeiend, soms ongrijpbaar en te vaak mat. Veel BZV-kijkers vonden dit het saaiste date-seizoen ooit. Hele hordes gapende smileys trokken tijdens de uitzendingen voorbij op sociale media. Terwijl de tweets en recaps juist hard nodig waren om de boel op te fleuren.

Geen Friese link

Wat ging er mis? Wat in elk geval ontbrak, was de Friese link. Al hádden we wel een afgevaardigde: bioboer Remco Aalbers uit Fochteloo. Maar ja, de KRO knikkerde hem eruit toen bleek dat-ie al aan het daten was terwijl het programma nog moest beginnen. De familie kreeg, toen dat schandaaltje uitlekte, een hoop shit over zich heen, vertelde Remco’s broertje.

Een ander gemis: boeren die geen typische boer zijn. Er zat geen enkele melkveehouder in. Karrensporen in de drek, een dampige melkput, een stiekeme kus achter de kuilbult: het zijn de fundamenten onder BZV. Toch gek, als je afgaat op de ronkende persberichten van de KRO. Een recordaantal van 635 boeren had zich aangemeld. Alsof Yvon Jaspers er alles aan deed om haar persoonlijke sponsor, een veebrokkenfabrikant, buiten beeld te houden.

Boer Remco uit Fochteloo sloeg al aan het daten voor de opnames begonnen en mocht niet meer meedoen.

Loungen is ook een werkwoord

Een kale fabriekshal vol champignons, wat is daar nou aan? Bijzonder druk leek boerin Michelle het er ook niet mee te hebben. Maar goed, loungen is ook een werkwoord. Bloemenkweker Jaap zette zijn dames in als goedkope arbeidskrachten en veefokker Marnix leek op zijn volgepakte boerderijtje maar aan te rommelen met zijn gepantserde koeien en pony’s.

Weinig actie in de melkput dit jaar. Wel een ‘stonehealing’ op het erf van champignonkweker Michelle.

Akkerbouwer Wim vond alles ‘top’, ‘vet’ en ‘lekker’, maar zijn romantische uitspattingen beperkten zich tot een rondje samen gifspuiten of hotsebotsend op een quad scheuren. Die vrouwen, sterk en slim, behandelden Wim als een lulletje rozenwater. Janke Trientsje uit Dokkum en Irena uit Joure schreven Wim ook een liefdesbrief, maar hij zond hen al gauw heen. Toen hengstenhouder Steffi in dezelfde episode Sietze uit Wommels er uit stuurde, was de frexit een feit.

Irena uit Joure en Janke Trientsje uit Dokkum werden niet uitverkoren voor een rondje op de quad met boer Wim.

Laatste seizoen?

Zwartkijkers voorspellen dat dit het laatste seizoen was. Is de formule tot de laatste druppel uitgemolken? De kijkcijfers vertellen iets anders. Elke week stemmen tussen de 3,5 en 4 miljoen kijkers op zondagavond af op Boer zoekt Vrouw. Dat maakt BZV het allerbest bekeken tv-programma van de publieke omroep. Dat veel mensen op maandagmorgen bij de koffiemachine staan te klagen over hoe slaapverwekkend het was, doet daar (nog) niks aan af.

Ja, we moesten het zonder onversneden plattelandsromantiek stellen. Maar zo lang er leven is, is er hoop. En die hoop manifesteerde zich in de gedaante van een goedlachse, Brabantse paardenfokker met een korte krullenbol. Steffi was ontwapenend, levenswijs in haar onschuld en zelfs als ze vloekend om een borrel vroeg (‘zit de vijf al in de klok godverdomme?’) een en al goedheid. Zij liet ons hartje roffelen. Zie je wel? De liefde is mooi, goed en voor áltijd.

Hengstenhouder Steffie deed iedereen weer hopen dat ware liefde bestaat.

Pake en beppe

(O ja, dat Friese linkje schijnt er toch te zijn: Maarten Bos, de ware van Michelle, heeft een Friese pake en beppe. Of hij en de spirituele champignonkweker nog bij elkaar zijn, wordt vanavond duidelijk tijdens de allerlaatste uitzending over de ‘terugkomdag’.)

Zondagavond verschijnt de laatste recap van Boer zoekt Vrouw van dit seizoen op dvhn.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.