Elfstedenvereniging stoft oude theorie van zonnevlekkendip af

Elfstedentocht 1986. Scan van diastrook. Doorkomst in Dokkum

Hoop doet leven, dat kun je wel aflezen aan de eerbiedwaardige gemiddelde leeftijd van de leden van De Friesche Elf Steden. Neem nu Gert Gootjes (70).

In de jaarlijkse ledenbrief voorspelt de man met lidnummer 1976 dat de kans op een zestiende Elfstedentocht deze winter groot is. Hij ontleent zijn optimisme aan de ‘cyclus van Easton’ – de theorie dat strenge winters – ongeveer om de elf jaar voorkomen.

Voor negen van de vijftien voorgaande edities gaat die vlieger op. De oorzaak wordt gezocht in de activiteit van de zon. Het aantal zonnevlekken beleeft om de circa elf jaar zijn pieken en dalen. Menig weeramateur valt voor deze theorie, mede doordat het Meteorological Office in Londen al heel lang betoogt dat de samenloop geen toeval is.

'Puur toeval'

Maar het KNMI kan er geen chocola van maken. Voorspellingsexpert Geert Jan van Oldenborgh: ,,Er zijn te weinig data om de theorie te verifiëren. Wat er ligt, duidt niet op een verband. Er zijn tochten geweest tijdens een zonnevlekkenminimum, maar ook tijdens een zonnevlekkenpiek. Puur toeval, zo lijkt het’’.

De zonnevlekkencyclus heeft wel invloed op de straalstroom van koude lucht op 15 kilometer hoogte, aldus Van Oldenborgh. Maar op stempelpostniveau vindt het KNMI hier geen effect van op het winterweer.

Op 4 januari zal het al weer 21 jaar geleden zijn dat er een Elfstedentocht kon worden verreden. Keurig binnen de actuele prognose van eens in de 18 jaar. De bandbreedte van die schatting reikt immers van eens per 6 jaar tot eens per 64 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu