Er zijn nu bijna 3 miljoen prikken gezet in Nederland. Kijk hier waar we staan in Europa

Een huisarts vaccineert een client met het coronavaccin van AstraZeneca. Foto: Piroschka van de Wouw

Inmiddels zijn in Nederland 2.909.466 prikken tegen het coronavirus gezet. Bekijk hier hoe we het doen in verhouding met andere Europese landen.

Onderstaande tabel houdt bij hoeveel prikken er in totaal zijn gezet. Om helemaal beschermd te zijn tegen het coronavirus, zijn twee inentingen nodig. Voor Nederland is het aantal gezette prikken tot en met 4 april in de grafiek opgenomen.

Nederland

Het vaccinatieprogramma in Nederland verloopt alles behalve soepel. Op dit moment is de grootste zorg of het AstraZeneca-vaccin zorgt voor bijwerkingen. Woensdag geeft het Europees Geneesmiddelenbureau uitsluitsel of het middel veilig gebruikt kan worden. Een overweging is daarbij dat de kans om ernstig ziek te worden van corona groter is dan de kans op bijwerkingen.

Deze week verwacht het RIVM zo’n half miljoen prikken te zetten. Elke 0,7 seconden krijgt iemand in Nederland een prik. Uiteindelijk moet dit aantal worden opgeschroefd naar 2,5 miljoen per week, om zo alle Nederlanders voor de zomer in staat te hebben gesteld om zich minimaal één keer te laten vaccineren.

Janssen-vaccin

In het tweede kwartaal van het jaar, dat op 1 april van start is gegaan, moet het vaccinatietempo flink opgevoerd worden. Op 19 april verwacht de EU de eerste leveringen van het Jansen-vaccin. Hier is maar één prik van nodig, in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Streven is nog altijd om aan het begin van de zomer de hele Nederlandse bevolking in staat te hebben gesteld om minstens eenmaal gevaccineerd te worden.

Piek in mei

Ondertussen stagneert het aantal besmettingen in Nederland. Wel liggen er nu zo’n 750 mensen met corona op de intensive care - het hoogste aantal sinds 30 april 2020. Tegelijk signaleert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat de instroom in ziekenhuizen mee lijkt te vallen. Hogere temperaturen, het volgen van de coronamaatregelen en in een hoger tempo van vaccineren kunnen de rondgang van het virus verder beperken.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Aanrader van de redactie