Ernst Kuipers: Eind december nog 1200 patiënten in ziekenhuis opgenomen met corona

Van Dissel zit nog met veel vragen over vaccins tegen coronavirus ANP

Eind dit jaar zullen er in de Nederlandse ziekenhuizen nog 1200 coronapatiënten liggen; 300 op de intensive care en 900 op speciale verpleegafdelingen. Dat verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De piek in de ziekenhuizen lag volgens Kuipers begin november. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen momenteel 2146 coronapatiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 mensen. De ic’s tellen op dit moment 576 coronapatiënten.

Het verschil tussen de eerste en tweede golf is dat de piek minder hoog was, maar dat er een langzame daling van het aantal ziekenhuispatiënten te verwachten valt bij het huidige reproductiegetal van 0,92. Dit laatste cijfer betekent dat het virus aan kracht inboet.

De reguliere ic-zorg in Nederland is gedurende de tweede golf met ruim een kwart afgeschaald, aldus Kuipers vandaag in een technische briefing aan de Tweede Kamer. De druk op ic-bedden is nog steeds hoog, benadrukt hij. De druk verschilt ook erg per regio. Vooral ziekenhuizen in de Randstad en het oosten van ons land hebben het zwaar.

Hervatting uitgestelde zorg

Het goede nieuws: Kuipers verwacht dat, als de huidige trend doorzet, er ruimte zal ontstaan voor de hervatting van uitgestelde urgente zorg, zoals hartoperaties. Daarbij geldt dat er meerdere gewone patiënten gebruik kunnen maken van één coronabed, omdat coronapatiënten ruim tweeënhalve week in het ziekenhuis liggen. Andere mensen veel korter.

Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf vanmorgen een briefing. Zijn belangrijkste conclusie: door de huidige maatregelen zal het aantal ic-opnames ergens in de tweede week van december terugzakken tot maximaal 10 per dag. Dat is een belangrijke grens voor het kabinet.

Coronaminister Hugo de Jonge zei gisteren dat eventuele versoepelingen van de coronaregels met de feestdagen mede afhangen van het aantal ic-opnames. Daarover neemt het kabinet op 8 december een besluit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus