Ernst Kuipers: ook in ziekenhuizen voorzichtige afvlakking te zien door corona: 'Stijging moet ook stoppen, anders snel meer problemen'

Ernst Kuipers tijdens zijn persconferentie maandag.

De druk op de ziekenhuizen loopt minder hard op dan in de voorgaande weken. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het aantal besmettingen neemt dagelijks flink af. In het kielzog is nu ook in de ziekenhuizen een begin van een afvlakking te zien. En dat is broodnodig, benadrukt Kuipers.

De druk op dit moment is nog hoog. Er liggen 2.545 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 585 op de intensive care.

De afgelopen weken nam het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen stevig toe. Ernst Kuipers: „Het ging toen om een stijging van 30 tot 45 procent per week." Nu gaat het om een stijging van 13 procent.

'Stijging moet stoppen'

Dat het daalt is volgens Kuipers broodnodig. De rek is er bijna uit in de ziekenhuizen en een verdere stijging zou voor flinke problemen zorgen. „De stijging moet stoppen."

Mede door spreiding van patiënten over het land lukt het nog om acute zorg door te laten gaan. Zou de stijging doorzetten, dan komt ook dat mogelijk in gevaar.

Extra maatregelen?

Hoe zit het met de mogelijk extra maatregelen die mogelijk dinsdag aangekondigd worden? Kuipers stelt dat extra restricties sowieso een gunstig effect zouden hebben op de druk op de ziekenhuizen.

De ziekenhuizen kunnen het op dit moment nog aan. „Maar", brengt Kuipers in herinnering. „Dat gaat ten koste van zo'n 30 procent van de reguliere klinische zorg."

Waarschuwing: druk blijft nog heel lang hoog

Maandag bleek dat er landelijk 430 besmettingen minder zijn geregistreerd dan een dag eerder. Ook in de dagen daarvoor was al een daling te zien. Die cijfers noemt Kuipers 'geruststellend'. Maar hij waarschuwt ook. „Het zijn nog steeds substantiële aantallen. Vergis je niet. De druk op de ziekenhuizen blijft nog heel lang hoog met deze cijfers."

R-waarde moet voor ziekenhuizen nog sneller naar beneden

Bij de cijfers gaat het vaak over de zogeheten r-waarde, het reproductiegetal. Alles is erop gericht dat cijfer onder de 1 te krijgen. Een r-waarde van 1 wil zeggen dat 1 besmet persoon gemiddeld 1 ander persoon besmet.

Kuipers zegt dat die waarde flink lager moet komen te liggen dan 1 om de druk op de ziekenhuizen op te lossen. „Bij een r-waarde van 0,99 gaat het maar heel langzaam naar beneden en blijft de druk nog heel lang hoog."

Ter illustratie meldt Kuipers dat bij een r-waarde van 0,9 het nog tot 'ver voorbij de kerst' zou duren voor de situatie in de ziekenhuizen weer op een normaal niveau zit waarbij alle reguliere zorg kan worden hervat.

menu