Ernst Kuipers over corona: 'We moeten ons voorbereiden op grote aantallen, maar nu nog niets te merken van derde golf in ziekenhuizen'

Ernst Kuipers. Foto: ANP

De instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen is stabiel. „Er is niets van een derde golf te merken", zegt Ernst Kuipers. Maar hij is niet gerust. „We bereiden ons voor op de mogelijkheid dat we aantallen krijgen zoals in de piek van de tweede golf of zelfs hoger."

Dat zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandagmiddag bij zijn wekelijkse persconferentie. Ernst Kuipers wijst vooral op de Britse variant van het coronavirus.

„Die variant is dominant en hebben we niet onder de duim. Dat in combinatie met versoepelingen kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met aantallen die hoger liggen dan in de piek van de tweede golf. We weten niet of het gebeurt, maar we moeten voorbereid zijn en checken nu bij de verschillende regio's of we die aantallen aan kunnen."

'Het kan ineens heel hard gaan'

Volgens Kuipers is de gewone variant van het virus met de huidige set aan maatregelen goed onder controle. Voor de Britse mutant is dat niet het geval. „Dat wil zeggen dat er elke week meer besmettingen met die variant bij komen. Als je daarbij versoepelt, kan het heel hard gaan."

Onlangs is er versoepeld in de maatregelen. Zo mogen middelbare scholen sinds maandag 1 maart weer open en kunnen mensen met contactberoepen vanaf deze week weer aan de slag.

Aftellen tot mei

De instroom in de ziekenhuizen is al lange tijd stabiel. Kuipers verwacht komende week weinig veranderingen. Het wordt vooral volgende week spannend, denkt hij. Vanaf dan zouden de aantallen op kunnen lopen. De voorzitter van het LNAZ zei eerder af te tellen tot begin mei . „Dan zijn we veel verder met vaccineren en ziet het weer er anders uit."

Vorig jaar verdween corona in de zomerperiode meer en meer naar de achtergrond. Kuipers noemt die cijfers. „Nu is 1 op de 200 Nederlanders positief. Afgelopen zomer was dat 1 op de 6000. Met dat soort cijfers kunnen we ons een stuk meer permitteren."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus