Als de huidige trend zich doorzet, kunnen ziekenhuizen het code zwart-scenario vermijden. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, die bovendien stelde te verwachten dat ziekenhuizen vanaf mei zullen bijspringen met vaccineren. „Het wordt een drukke periode, maar we kunnen het aan.”

Inmiddels is het namelijk wel voor de vijfde dag op rij drukker geworden in de Nederlandse ziekenhuizen. Maandag lagen er 2342 coronapatiënten, 94 meer dan zondag. De grootste toename vond plaats op de gewone verpleegafdeling, van 1593 naar 1667. Ook op de ic’s werd het drukker, met een stijging van 655 naar 675 coronapatiënten.

„Dit was te verwachten”, reageert Kuipers. „Na een lange ’hoogvlakte’ is de bezetting in de afgelopen twee weken steeds met ruim 9 procent toegenomen, als gevolg van een stijging van het aantal besmettingen.”

Piek in mei

De ic-capaciteit wordt nu van 1350 naar 1450 verhoogd en als gevolg moet de reguliere zorg verder worden afgeschaald. „Van ongeveer twintig procent zal dat naar vijfentwintig procent gaan”, stelt Kuipers. Hij verwacht dat het zeker de rest van het jaar gaat duren voordat de uitgestelde reguliere zorg volledig ingehaald is.

Om de afschaling te beperken, verplaatst het Landelijk Coördinatiecentrum dagelijks coronapatiënten door Nederland en in enkele gevallen in het verleden ook naar Duitsland. „Vanochtend is de 4000e patiënt sinds vorig jaar maart verplaatst”, zegt de beddenplanner. Daarbij gaat het om 1200 in de eerste golf, 2800 in de tweede golf.

Kuipers verwacht dat binnen de huidige trend de piek in mei zal volgen. Dan liggen er naar schatting zo’n 3000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, net iets meer dan tijdens de eerdere piek van de tweede golf begin januari. Toen dreigden ziekenhuizen het niet meer aan te kunnen.

’Nog een maandje volhouden’

„Maar nu is het personeelsuitval aanzienlijk lager”, zegt Kuipers. „Alleen al op de ic-afdeling van het Erasmus MC is dat getal door vaccinatie gedaald van 12 toen naar 6 procent nu. Dus bij die aantallen wordt het weliswaar hard werken, maar kunnen ziekenhuizen het aan. We kunnen dan het code zwart-scenario absoluut vermijden. In die periode is het tempo van vaccineren bovendien omhooggegaan en zorgt het lenteweer voor minder gunstige omstandigheden voor het virus. We moeten de maatregelen nog een maandje op deze manier volhouden, dan zijn we er.”

Bovendien ontvangen deze week nog ruim 35.000 ziekenhuismedewerkers binnen de acute zorg het vaccin van AstraZeneca. Zij krijgen voorrang vanwege het belang om de ziekenhuiscapaciteit stabiel te houden. Kuipers: „Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die nieuw zijn op de Covid-afdelingen omdat ze overgeplaatst zijn.” Het middel heeft geen geweldige reputatie nadat het gebruik ervan twee weken geleden tijdelijk stopgezet werd in meerdere Europese landen, inclusief Nederland. „Maar we hebben vooralsnog geen signalen ontvangen dat medewerkers het niet willen ontvangen”, stelt de baas van het Erasmus MC.

Azute zorg

In januari werd al een eerste groep van 40.000 medewerkers binnen de acute zorg ingeënt. Ziekenhuizen staan bovendien klaar om als het nodig is twee miljoen prikken per week te zetten, stelt Kuipers. „We hebben het aanbod gedaan en ik schat de kans groot in dat we in mei zullen bijspringen. Vaccineren is nu echt de belangrijkste uitweg en daarom moeten we zoveel mogelijk wegzetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus