Extra veel vallende sterren op komst

Liefhebbers krijgen volgende week, in de nacht van donderdag op vrijdag, mogelijk meer vallende sterren te zien dan andere jaren. Dat maakt de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) vandaag bekend.

Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.

Een vallende ster - ook wel meteoor genoemd - heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt.

Lichtvervuiling
Vorige maand werd nog bekend dat ruim tachtig procent van de wereldbevolking 's nachts nauwelijks sterren kan zien. Dertig procent van de wereldbevolking kan zelfs helemaal geen sterren onderscheiden. Dit komt door de invloed van kunstmatige verlichting op de aarde, blijkt uit onderzoek. 

Uit eerder onderzoek bleek dat de afgelopen halve eeuw de lichtvervuiling in Europa en Amerika met zes procent per jaar is toegenomen. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn. Met name de lucht boven Singapore en San Marino is het meest vervuild door licht. Ook in de regio rond Nederland, België en Duitsland is de Melkweg nog maar heel lastig te zien.

In Afrika is de sterrenhemel juist goed te zien: de top tien landen die de lucht het minst vervuilen bevinden zich allemaal op dit continent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.