FIFA 20 is uit: 18-jarige Dani leeft van het gamen: 'Ik verdien er leuk mee'

Jongeren duiken vanaf deze week massaal achter hun Xbox of Playstation met de nieuwste editie van FIFA. Voor Dani Visser is de voetbalgame allang geen spelletje meer: „Ik verdien er leuk mee.” Het leven van een digitale fulltimeprof.

Vroeger speelde hij vaker tegen zijn oudere broer. Of tegen vrienden. ,,M’n broer won een paar jaar geleden zelfs nog weleens van me.”

Dat was toen. Inmiddels draait elk partijtje FIFA voor veel tegenstanders van Dani Visser (18) uit Emmeloord uit op een vernedering. Visser is fulltimeprof, hij wordt betaald om voetbalwedstrijden op zijn spelcomputer te spelen.

FIFA is even simpel als aantrekkelijk: je speelt met bestaande teams of met bij elkaar gekochte elftallen van toppers Ronaldo en Messi tegen vrienden of onbekenden, samen achter een console of online op afstand. ,,Je kunt telkens maar één speler tegelijk besturen, je moet snel reageren, tactisch sterk staan, weten wanneer je druk moet zetten.”

Ruud Gullit als begeleider

Onder de vleugels van oud-prof Ruud Gullit, die nu ook FIFA-talenten scout en begeleidt in Team Gullit, groeide Visser vorig jaar uit tot Nederlands kampioen FIFA19. ,,Toen speelde ik voor De Graafschap in de E-divisie. Ik stond in de finale dik achter, maar kon het nog ombuigen tot 3-3, daarna scoorde ik de Golden Goal en had ik ’m, de schaal. Cristiano Ronaldo maakte de beslissende.”

Op een filmpje van dat moment is de ontlading te zien die je kent van de climax in finales op Europese voetbalvelden, maar dan in een tv-studio. Visser zit achter een scherm, controller in de hand, gezicht op totale concentratie. Als Ronaldo scoort, springt hij op, juicht, wordt omarmd door vrienden en familie. ,,Dat was top.”

D-day

Voor Dani en tienduizenden andere Nederlandse FIFA-spelers is het dinsdag D-day, als de nieuwste editie van het spel uitkomt dat al decennia razend populair is onder (oudere) jongeren, van pakweg 10 tot 30 jaar oud. Ze spelen het op de pc, Xbox of Playstation, live tegen elkaar of tegen onlinespelers.

Wereldwijd werden er vorig jaar zo’n 20 miljoen exemplaren verkocht van FIFA19. Ook Visser begon als recreant, zo’n tien jaar geleden. ,,Mijn broer speelde het al. Vanaf FIFA10 speel ik het ook, toen was ik pas 9 jaar oud. Dat mocht natuurlijk nooit te lang. Doordeweeks mocht ik sowieso niet gamen. Die regel hadden mijn ouders nog tot een paar jaar geleden, al geloofde niemand toen dat ik alleen in de weekeinden speelde. In het begin kon ik me ook niet zo goed beheersen als ik verloor, hoor. Dan sloeg ik heel hard met mijn controller op het bureau. Als m’n vader dat beneden hoorde, trok hij de internetkabel eruit. Had ik automatisch verloren.”

Bijzonder talent

Hoewel in zijn omgeving nogal eens scepsis klonk - ‘ga toch buiten voetballen, zeiden ze dan’ - zette Visser door. ,, In competities kom je soms mensen tegen met dikke wallen, maar ik heb er wel een leven naast. Ik voetbal ook op het veld, heb gewoon een vriendin.” Maar Dani bleek een bijzonder talent, beschikt over een perfecte oog-handcoördinatie én spelinzicht. Dus won hij vaak. Heel vaak. ,,Je hebt van die competities dat je veertig wedstrijden speelt in een weekeinde. Aan het begin won ik de helft van de potjes, maar toen ik me eenmaal beter ging concentreren steeg dat aantal. Uiteindelijk won ik zelfs 35 tot wel 39 van de 40 wedstrijden.”

Daarmee behoort hij tot de internationale top 100. Via Team Gullit speelt hij nu in de landelijke E-divisie, waarbij elke profclub één FIFA-speler afvaardigt die het opneemt tegen de spelers van andere profclubs. Zij hebben een echte coach, kijken wedstrijden samen terug - ‘alleen verliespartijen’ - waarna analyses klinken zoals ze op televisie worden gedoceerd na pakweg Feyenoord-Ajax, inclusief termen als doordekken, restverdediging, omschakeling en ander jargon uit het voetbalvocabulaire van Cruijff en Co. Zo was Visser zelf aanvankelijk te gehaast, hapte hij te snel, waardoor hij te veel gepasseerd werd: ,,Ik was te gretig, nu ben ik rustiger.”

Kampioenschappen

Visser doet ook mee aan internationale kampioenschappen, de hoofdprijs vorig jaar was bijna 300.000 dollar. ,,Dan vlieg je naar Berlijn, of Londen. Dat is tof, ja. Ik heb mijn havodiploma net gehaald, nu neem ik een tussenjaar, om als professional te gamen.”

Team Gullit betaalt zijn salaris (‘over bedragen praat ik niet, maar het is heel goed voor een 18-jarige’), voor AZ begint hij straks aan de competitie. Hij filmt en zendt zijn eigen wedstrijden live uit via YouTube. De virtuele voetbalgemeenschap is immens, populaire filmpjes worden soms bekeken door honderdduizenden gamers. Door jongens als Dani, die natuurlijk het allerliefste echt profvoetballer hadden willen worden. ,,Dat was ook mijn nummer één droom. Maar professioneel FIFA-speler is wel een mooi alternatief.”

Inmiddels heeft hij de eerste speelminuten met FIFA20 al achter de rug, via een speciale ‘early access’: ,,Het spel is weer sneller geworden. Je moet echt veel meer zelf doen tijdens het verdedigen. Er vallen meer goals. Dus ja: het is harder werken.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.