Storm raast over Noord-Nederland: Hoogste waterstand is bereikt

Op de dijk bij Lauwersoog komen mensen een kijkje nemen. Video: DvhN

Het hoogwater in Delfzijl heeft rond 14 uur waarschijnlijk zijn hoogste stand van 4.20 meter boven NAP gehaald. Naar verwachting zal het in de loop van de middag zakken.

In Delfzijl en Lauwersoog kwam het water de afgelopen uren de kades. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hadden de dijkdoorgangen al in de ochtend gesloten.

De verwachting is dat dat zo blijft tot ongeveer 16 uur, of zodra de waterstand beneden de 3 meter zakt.

De ondergelopen kades in het havengebied in Delfzijl. Foto: Persbureau Meter

]

Waterschap Noorderzijlvest sluit de coupures in Delfzijl
Het hoogwater in Delfzijl. Foto: DvhN

De sluiting van de dijkdoorgangen is dinsdagochend een uur naar voren gehaald omdat de waterstand sneller stijgt dan maandag werd verwacht. De storm heeft een windkracht 8 tot 9.

Het waterschap Noorderzijlvest adviseert mensen de dijk niet meer op te gaan, ook niet voor het opruimen van aangespoelde rommel.

Waterschap Hunze en Aa's is sinds maandag druk bezig met de voorbereidingen op de storm. De dijken worden maximaal bewaakt, totdat het donker wordt.

Voorbereidingen op het hoge water in Delfzijl, in de vroege ochtend. Foto: DvhN

Noordwesterstorm en springtij

Aan de kust stuwt de noordwesterstorm het water hoog op. Het gure weer wordt nog eens verergerd doordat het tegelijktertijd springtij is.

Weeronline legt het zo uit: „Zondag was het nieuwe maan. Twee dagen daarna is de vloed altijd extra hoog. Dat komt door de versterkte aantrekkingskracht van de maan. Door de combinatie van springtij en stormvloed komt het water 1 tot 2 meter hoger dan normaal te staan.”

Volgens Weeronline kan het dinsdag voor het eerst in bijna een jaar tijd zijn dat een officiële storm over Nederland raast. De laatste keer dat dat gebeurde was op 24 januari 2018.

KNMI: Code geel

KNMI geeft code geel voor alle kustprovincies, Drenthe, de Flevopolders en Overijssel. Het onstuimige weer is volgens Weerplaza het gevolg van een 'klein maar venijnig lagedrukgebied dat via Denemarken naar Polen koerst'.

De harde noordwestenwind kan er in het Waddengebied en in het noordwesten van Duitsland voor zorgen dat extra rommel aanspoelt van de overboord geslagen zeecontainers van de MSC Zoe.

De Waddeneilanden krijgen er met kans op stormkracht 9 flink van langs. Aan de noordkant kunnen golven ontstaan van wel 6 tot 10 meter hoog, is de verwachting.

Stranden schoon, Wadden wachten storm af
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.