Geen bussen in Groningen en Drenthe: vijf vragen over de busstaking (+video)

In Groningen en Drenthe rijden vandaag geen bussen. Chauffeurs van Connection en Qbuzz sluiten zich aan bij de landelijke staking, georganiseerd door de vakbonden. Waarom staken de chauffeurs en wat willen ze bereiken?

Waarom staken de buschauffeurs?

Vakbond FNV wil 3,5 procent meer loon voor dit jaar en een lagere werkdruk voor de chauffeurs. De vakbond stelde de werkgevers een ultimatum, maar kwam niet tot een oplossing aan de onderhandelingstafel. De werkroosters van chauffeurs worden volgens de bond steeds krapper. Ze moeten vier uur achter elkaar rijden, krijgen geen plaspauzes en hebben geen tijd meer om reizigers te helpen.

Tot wanneer duurt de staking?

De staking begon om 04.00 uur en duurt tot 23.00 uur. ,,Als werkgevers volharden in hun weigering goede afspraken te maken, volgen er meer langdurige stakingen'', meldt de FNV.

Wat eisen de vakbonden?

,,De nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog', zegt Paula Verhoef van FNV Streekvervoer. De bonden willen duidelijke afspraken over vermindering van de werkdruk en een loonsverhoging van 3,5 procent over 12 maanden.

Wat vinden de werkgevers?

Dinsdag riep de de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer de buschauffeurs in een verklaring op om niet te gaan staken. Voor een landelijke staking is volgens de werkgevers geen aanleiding. ,,Een landelijke staking ontregelt en brengt veel overlast met zich mee voor onze reizigers'', melden de werkgevers.

Waar wordt er gestaakt?

In heel Nederland wordt gestaakt, behalve in Den Haag en Amsterdam. In die steden hebben de buschauffeurs een andere cao. In Groningen en Drenthe rijden er geen bussen. Streekvervoerders Qbuzz en Arriva doen mee aan de staking. In Limburg rijden ook geen treinen, in Groningen en Drenthe rijden de treinen wel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.