'Geheim van fit blijven zit niet in discipline, maar in toewijding'

Na een maand vol met kerstkransjes, wijn, oliebollen, pepernoten en uitgebreide etentjes is het tijd om te gezonder te leven. Maar hoe breng je die verandering tot stand?

Het is een nieuw jaar als een lege bladzijde, een nieuw begin. En daarom voor velen het moment om met hernieuwde motivatie (meer) te sporten en gezonder te leven. Wat zijn de trends op sportgebied? Aan welke diëten klampen we ons vast? Hoe blijf je gemotiveerd, langer dan de eerste maand? En is het eigenlijk wel een goed idee, die nadruk op sport en (minder) eten?

Gustaw Kurkowski (32) is sportschoolhouder, personal trainer en diëtist. Of hij even tijd heeft om een paar vragen over sport en gezondheid te beantwoorden? Nou, heel even dan. „Want het is inderdaad topdrukte. Zoals gebruikelijk.”

Trainen met je lichaamsgewicht

Gedreven op een hoop goede voornemens, kloppen op deze beginweken van het nieuwe jaar extra veel mensen bij Kurkowski aan. Ze willen afvallen, sterker worden, zich zowel mentaal als fysiek fitter voelen. Kurkowski geeft onder meer persoonlijke training, groepslessen en leefstijltraining. Onderdeel van de individuele trainingen is het steeds populairder wordende calisthenics, wat neerkomt op trainen met je lichaamsgewicht, al dan niet met behulp van sporttoestellen zoals de rekstok.

Dat deze sport aan populariteit wint, is niet alleen te zien aan het aantal beoefenaars dat zich aanmeldt bij Kurkowski en andere personal trainers, maar ook aan het feit dat in Drenthe en Groningen steeds meer openbare outdoor-trainingsplekken verrijzen. „De gemeente faciliteert veel, dat doen ze heel goed.”

Het zit hem in toewijding

Het geheim van fit worden en vooral fit blijven, zit hem volgens hem niet in discipline, maar in toewijding. Afspraken maken voor een realistische termijn om de gestelde doelen te behalen. Dat betekent: komen opdagen. Ook, of beter gezegd júist als het even niet zo goed gaat.

Kurkowski werkt met trainingsprogramma’s van een jaar waarin sport en het onder handen nemen van je eetpatroon samengaan. „Mijn ervaring is: wie bezig is met sport, let vaak beter op zijn voeding. In een jaar tijd kun je jezelf ook echt een andere leefstijl aanmeten.”

Brein is ingesteld op gemak

Jezelf een nieuw leef- en eetpatroon aanmeten kost tijd, weet ook Esther de Boer (30). Vorig jaar werd de Groningse uitgeroepen tot beste personal trainer van de provincie. „Ons brein is ingesteld op gemak”, zegt De Boer. „Het oudste deel van onze hersens wil altijd comfort en doen wat we altijd al deden.”

In andere woorden: je hersens verkiezen automatisch de reep chocola boven de komkommer en de bank boven sporten. Het goede nieuws: deze automatische reactie valt af te leren. Door, inderdaad, fysiek en ook mentaal te trainen. De Boer: „Het is een kwestie van je bewust zijn dat je brein zo werkt en dat het tijd kost om zoiets te veranderen.”

De Boer, die meerdere keren per week met een auto vol trainingsattributen naar het park of naar iemand thuis rijdt voor een bootcamp of individuele training, werkt aan een kookboek dat vrouwen helpt verantwoord afvallen. Hoe? „Door maximaal 1700 calorieën per dag te eten, zonder dat ze die zelf hoeven te tellen. Dat heb ik voor ze gedaan.”

Kleine stapjes en geduld

Zo denkt ook sportdiëtist Linda Swart (49) er over. „Mensen willen graag in korte tijd veel resultaat. Dat is vaak geen voorbode voor succes. Gedragsverandering kost tijd.” Swart pleit dan ook voor kleine stapjes en geduld. „Je hoeft niet van niet sporten naar vier keer per week. Begin eens met een keertje in de week. En dan nog eens. En nog eens. Een patroon moet inslijten.”

Van iedereen een ultieme bodybuilder of een fit girl maken, is bij uitstek niet de bedoeling, benadrukken de drie deskundigen. De beelden die voorbijkomen op de sociale media, van extreem gespierde, strakke mannen en vrouwen, zijn de uitzonderingen. Van wie we alleen het resultaat zien en niet hoe ze er komen.

Die plaatjes leveren dus een vertekend beeld op. Dat neemt niet weg, betoogt Kurkowski, dat het gros van de mensen ontevreden is over zijn of haar leefstijl. „Zij kampen met overgewicht, voelen zich futloos, hebben after dinner dips en komen met moeite van de bank af.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.