Huizen bouwen met veel haast en weinig geld is een slecht idee. 'Maak geen keuzes uit armoe', zegt geograaf Daniël Depenbrock | DVHN Live

Geldgebrek leidde in het verleden dikwijls tot slechte woningbouw. Dit moeten de noordelijke bestuurders zich goed voor ogen houden, als ze de komende vijftien jaar 320.000 huizen willen bouwen in Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland.

Geograaf Daniël Depenbrock, partner van architectenbureau KAW was woensdag te gast in DvhN Live naar aanleiding van het noordelijke plan ‘Bouwstenen voor een Deltaplan voor het Noorden’. Bij KAW houdt Depenbrock zich bezig met onder meer gebiedsontwikkeling. Ook hij vindt de plannen van het Noorden om zoveel huizen in zo’n korte tijd te bouwen, wel wat ambitieus. „Het is wel veel”, bekende hij in het gesprek met presentator Leonie Sinnema.

Stad-Groningers zullen zeker merken

Hij kan ook niet de mensen geruststellen die vrezen voor een tweede Randstad. „In de stad Groningen zullen we het zeker merken als er zoveel huizen bij komen.” Om er onomwonden aan toe te voegen dat het systeem van een stad niet ophoudt bij de gemeentegrenzen. Ook forensen behoren feitelijk tot dat systeem, stelt hij.

Alle reden dus voor de noorderlingen om op hun tellen te passen. Bezint eer gij begint, dat geldt zeker in de woningbouw. In het verleden zijn maar al te veel wijken verrezen zonder voldoende geld, maar met veel haast om de woningnood op te lossen. „Dat gebeurde kort na de oorlog, maar ook later, toen bijvoorbeeld Beijum Oost (een wijk ten noorden van de stad Groningen, red) werd gebouwd.” Het levert jaren later nog ellende op, meent Depenbrock.

We klagen veel over krimp en nou is het weer niet goed

Neemt niet weg dat de noorderlingen ook de kansen van dit plan moeten zien, vindt de geograaf. Hij heeft ook weinig op met mensen die de plannen van de noordelijke provincies meteen afkraken. „Want we klagen hier vaak over krimp, werkloosheid, achterstelling, en nou is het weer niet goed”, stelt hij.

Begin maar eens met het omvormen van overbodige winkels, kantoren en bedrijfspanden in de bestaande omgeving, adviseert Depenbrock. Zoek mensen met creatieve ideeën die hiervoor nieuwe invulling kunnen vinden. „Er komen steeds meer senioren en kleine huishoudens. Deze mensen willen vaak graag in een stedelijke omgeving of in een dorpskern wonen. Als ze daar naar toe verhuizen, komen er grotere eengezinswoningen vrij.” Wel zal het onvermijdelijk zijn om een deel van de nieuwe huizen ‘in de weilanden’ te bouwen, stelt hij.

Huizen krijgen een tweede jeugd

Als die dan worden opgekocht door mensen uit bijvoorbeeld de Randstad met een wat ruimere portemonnee, voorziet Depenbrock dat die dan leuke opknapbeurt krijgen. „Huizen krijgen een tweede jeugd”, zo noemt hij het.

Toch. Depenbrock kan er niet helemaal bij. „Waarom eigenlijk die ruil. Waarom 220.000 huizen extra bouwen, in ruil voor onder meer de Lelylijn? Die moet er toch sowieso komen? De A7 stroomt nu al vol en het is heel raar dat Drachten niet aan het spoor ligt.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Video
DVHN Live