Gommers en Kuipers leggen bom onder kabinetsbeleid: 'Start maandag nog met vaccineren ziekenhuispersoneel tegen corona'

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (links), en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens een persconferentie eerder dit jaar.

Essentieel personeel in de ziekenhuizen moet snel gevaccineerd worden, zeggen Ernst Kuipers en Diederik Gommers in Nieuwsuur . Gommers roept op om aanstaande maandag al in ziekenhuizen te beginnen met vaccineren. ‘Ik ben dan vrij’, zegt hij doelend op zijn beschikbaarheid dan de vaccins al te zetten.

Het tweetal sprak op televisie over de nijpende situatie in de Nederlandse ziekenhuizen, waar meer en meer planbare zorg wordt uitgesteld. ,,Het is echt cruciaal dat personeel beschikbaar blijft voor het leveren van zorg’’, zegt Kuipers. ,,Zeker dat personeel dat het meest nodig is. Denk dan aan huisartsen, ambulancepersoneel en personeel in ziekenhuizen op de spoedeisende hulp, op de intensive care en de covid-afdeling.’’

,,Dat betekent gewoon aanstaande maandag beginnen met vaccineren‘’, doet Gommers er een schepje bovenop. ,,Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen. Dus ik doe een oproep om die vaccins snel naar de ziekenhuizen te sturen om dat snel te doen.’’

,,Wij kunnen dat gewoon doen’’, aldus Kuipers. ,,We zijn er klaar voor’’.

Bom

Met hun dringende oproep gooien Kuipers en Gommers een bom onder het kabinetsbeleid. Minister Hugo de Jonge wil beginnen met het vaccineren van het personeel van verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. De GGD’s beginnen daar vrijdag 8 januari mee.

Voor het ziekenhuispersoneel is nog niet bekend wanneer zij een coronavaccin kunnen krijgen. De situatie in de ziekenhuizen loopt echter zodanig uit de hand, dat vaccineren volgens Kuipers en Gommers broodnodig is. Daarmee zetten zij De Jonge stevig onder druk. Nederland begint sowieso al als laatste EU-land met het vaccineren van de bevolking. Alle andere lidstaten zijn al begonnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus