Griep versus corona: wat zijn de verschillen, waarom ligt het leven nu wel plat? Griep eist toch ook duizenden levens?

Het is misschien nog even wennen, maar een corona-uitbraak is toch echt iets anders dan een griepgolf. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De griep eist jaarlijks enkele duizenden levens in ons land. Toch nemen wij tegen het griepvirus niet dezelfde maatregelen als tegen het coronavirus. Waarom eigenlijk niet?

We horen het elke dag om ons heen: ‘Corona is toch gewoon een griepje? Waarom zouden we ons zo druk maken?’  Nou, we maken ons zo druk omdat corona bepaald géén griepje is!

Covid-19 is ernstiger dan griep

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte Covid-19. Dat is géén griep, al lijken de verschijnselen er wel op. Van Covid-19 worden veel meer mensen ernstig ziek. Ook gaan er (voor zover nu bekend) veel meer dood.

Ter vergelijking:

  • van de Covid-19 patiënten overlijdt mogelijk 3 tot 4 procent.
  • van de grieppatiënten overlijdt 0,1 tot 0,3 procent.

Covid-19 is veel besmettelijker dan griep

Er zijn nog talloze vragen rond de besmettelijkheid van het coronavirus, maar corona is sowieso veel besmettelijker dan griep.

Ter vergelijking:

  • Een Covid-19 patiënt besmet (voor zover nu bekend) gemiddeld 2,5 andere mensen.
  • Een grieppatiënt besmet gemiddeld 1,3 andere mensen.

Tegen Covid-19 bestaat geen vaccin

Jaarlijks krijgen zo’n 6 miljoen oudere en kwetsbare mensen in ons land de griepprik. Deze prik biedt een bescherming van ongeveer 40 procent. Met andere woorden: dankzij de griepprik krijgen circa 2,5 miljoen mensen géén griep.

Tegen het coronavirus bestaat nog geen vaccin. Wij kunnen onze oudere en zwakkere medemensen dus niet inenten tegen dit besmettelijke en gevaarlijke virus. Niemand is beschermd.

Tegen griep hebben wij weerstand opgebouwd, tegen corona (nog) niet

De meeste mensen hebben wel eens griep gehad. Daardoor hebben ze weerstand opgebouwd tegen (een deel van) de griepvirussen.

Het huidige coronavirus is een compleet nieuw virus. Niemand heeft daar nog weerstand tegen opgebouwd. Het zeer besmettelijke virus kan daardoor erg snel om zich heen grijpen en binnen enkele weken miljoenen mensen ziek maken.

Corona kan ons zorgstelsel doen bezwijken

Door de besmettelijkheid, de ernst van het ziekteverloop en het hoge sterftecijfer pleegt Covid-19 een extreme aanslag op de gezondheidszorg. Als we het virus niet indammen hebben we binnen de kortste keren gebrek aan ziekenhuisbedden.

Bovendien maakt het coronavirus ook artsen en verplegers ziek. Als we daar niets tegen doen houden we veel te weinig dokters, zusters en broeders over om de Covid-19 patiënten te verzorgen.

Maar kan de griep dan niet belastend zijn voor de gezondheidszorg?

Jazeker wel. De griepgolf in de winter van 2017/2018 eiste maar liefst 9.000 levens. Het zorgstelsel kon de patiëntenstroom nog maar net aan. Toch mogen we deze (bijna) griepcrisis in de ziekenhuizen niet vergelijken met de huidige corona-uitbraak.

De 9.000 griepdoden van toen vallen in het niet bij het aantal Covid-19 doden dat we kunnen verwachten als we corona niet indammen.

menu