Nelson Maatman, de omstreden oprichter van de pedopartij.

Groot verdriet bij pedofiel Ben (53) door pedopartij: 'Ik vrees voor meer geweld’

Nelson Maatman, de omstreden oprichter van de pedopartij. © NPO

Een groot deel van de pedofielen in Nederland staat niet achter het omstreden partijprogramma van Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) en hoopt dat de uit haar as herrezen partij zichzelf snel weer ontmantelt.

Dat zegt Ben Kirssen, medewerker van platform Pedofilie.nl.  ,,De PNVD vergiftigt het debat waardoor tienduizenden jongeren die met pedofiele gevoelens rondlopen straks nergens meer terechtkunnen. Dat is zeer ongewenst”, aldus de zelfverklaard pedofiel.

Woedende reacties

De plotse comeback van de PNVD, die in 2010 werd ontbonden wegens een gebrek aan steun, heeft tot woedende reacties geleid. Ook van prominente bekende Nederlanders. Naast een petitie om de partij te verbieden, die al meer dan een half miljoen is ondertekend, werd er onlangs ook gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag. In de Tweede Kamer liet Pieter Omtzigt (CDA) weten niet blij te zijn met de terugkeer van de PNVD. ,,Ik vind dat die partij niet van de grond moet komen”, stelde het Kamerlid.

‘Vrij, humaan en liberaal’

De PNVD komt naar eigen zeggen op voor een ‘vrij, humaan en liberaal Nederland’. In hun ogen betekent dat dat seks met kinderen legaal moet zijn. Personen van alle leeftijden, dus ook kinderen, moeten het recht hebben om te beschikken over hun eigen lichaam, zo klinkt het in het partijprogramma. Ook moet het bezit van kinderporno weer worden toegestaan, evenals seksuele contacten met dieren.

Debat vergiftigd

Hoewel de PNVD meent op te komen voor mensen met pedofiele gevoelens, herkennen veel pedofielen zich niet in de partij, zegt Ben Kirssen. Hij voelt zich seksueel aangetrokken tot tienerjongens, maar praktiseert dit niet. ,,Wij vinden dat pedofilie een serieus onderwerp is, dat een serieus gesprek verdient. Dit gesprek voeren wij vanuit het vertrekpunt dat seksueel contact met kinderen niet kan.”

Polariseren

Het al moeizame debat over pedofilie wordt door de extreme standpunten van de partij verder vergiftigd, vindt Kirssen. ,,Deze partij is vooral bezig met polariseren en schildert hun tegenstanders af als dom of extreemrechts. Daarmee laten ze zien niet open te staan voor een gesprek, wat gezien de complexiteit van dit onderwerp juist zo belangrijk is. Het lijkt erop dat ze juist uit zijn op een confrontatie, alsof ze kicken op alle commotie en boosheid.”

Gevaarlijk

In 2006 hoopte de PNVD mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar haalde niet het daarvoor vereiste minimumaantal van 580 handtekeningen. In 2010 ondernam de partij een nieuwe poging. Toen die ook mislukte, hief de PNVD zichzelf op. Kirssen acht de kans nul dat het nu wel gaat lukken. ,,Als je alleen in extreme bewoordingen en zonder nuance of begrip een gesprek wil voeren, dan kweek je echt nul goodwill, zelfs niet bij de mensen die met pedofiele gevoelens rondlopen. Dus in die zin is deze partij voor de samenleving niet gevaarlijk.”

Wat wel gevaarlijk is, zo vult Kirssen snel aan, is de groeiende polarisatie tussen pedofielen en hun tegenstanders. Hij vreest voor toenemend geweld jegens pedofielen, ook als die besluiten niets met hun gevoelens te doen. ,,Er lopen in Nederland tienduizenden jongeren met pedofiele gevoelens rond. De polariserende toon van het huidige debat, aangewakkerd door de extreme standpunten van de PNVD, maakt het broodnodige gesprek voor jongeren nagenoeg onmogelijk. Een onverantwoordelijke situatie.”

‘Ik ben gelukkig’

Kirssen, die overigens voor media-optredens een pseudoniem gebruikt, heeft een boodschap aan de demonstranten die walgen van de pedopartij. ,,Pedofilie.nl is juist voor het normaliseren van het gesprek over pedofilie. Pedofilie bestaat en zal altijd blijven bestaan. Dus is het belangrijk om daar met wederzijds begrip over te praten. Een partij als PNVD stemt mij verdrietig, omdat zij bijdragen aan een afstand tot een serieus gesprek.”

Kirssen zegt te vrezen voor de volgende, jonge generatie pedofielen. ,,Waar moeten zij naartoe als de samenleving nog verder polariseert?” Kirssen zucht: ,,Ik zou het echt niet weten...”

Intimiteit

Kirssen is pedofiel, voelt zich dus aangetrokken tot minderjarigen, maar kiest er bewust voor om daar niets mee te doen. ,,Het is niet alle dagen feest om pedofiel te zijn, zei hij eerder tegen deze site. ,,Natuurlijk mis ik een aantal dingen in het leven. Ik mis een vorm van intimiteit, een vorm van romantiek. Ik zou ook wel eens over het strand willen lopen met iemand waar ik verliefd op ben. Waar ik van hou. Maar ik weet ook dat dat niet gaat gebeuren met een jongen van vijftien. Daar moet ik als pedofiel mee dealen. En dat gaat goed. Ik ben tamelijk gelukkig, en heb er vrede mee.”

Pedofielen in Nederland

De meeste pedofielen (in Nederland zijn dat er naar schatting 150.000) houden zich overigens keurig aan de wet. Het overgrote deel van het kindermisbruik vindt plaats binnen het gezin of de familie. De zelfverklaarde pedofielen moeten het vaak ontgelden, zij zijn het symbool geworden van seksueel misbruik van kinderen. Wanneer een enkeling over de schreef gaat, moet de hele groep het vaak ontgelden.

Seksuele stoornissen

De geestelijke gezondheidszorg heeft sinds dit jaar een zorgstandaard voor seksuele stoornissen. Die is bedoeld om behandeling van onder anderen pedofielen te verbeteren. Het bespreekbaar maken van pedofilie gaat steeds beter, constateert Kirssen. ,,Maar dan zie je weer zo’n kamikaze-actie van zo’n partij en dan besluipt mij toch weer het gevoel van machteloosheid. Het is zo nutteloos, en zo kansloos. Ik hoop dat ze tot inkeer komen en zelf een einde aan die partij maken.”

Vóór dialoog

Net als Kirssen zegt het PNVD-bestuur in een reactie vóór dialoog te zijn, inclusief die ‘tussen hem en ons’: ,,Maar als hij zich daarbij uitgesproken en publiekelijk opstelt tegen pedoseksuele contacten dan moet hij het PNVD-bestuur vrij laten te pleiten voor legalisering van zulke contacten.’’ Bovendien, zegt PNVD in diezelfde reactie: ,,Kirssen stelt in algemene zin te pleiten voor dialoog, maar doet dit doordat hij tegelijkertijd poogt het PNVD-bestuur buiten spel te zetten, enkel voor hem en de zijnen.

menu