Thuiswerken is de nieuwe norm, maar de kosten bij de werknemer lopen - zeker in de winter - op. Wat doen bedrijven en overheidsinstanties daarmee? De thuiswerkvergoeding loopt sterk uiteen. Van 0 euro tot rond de 70 euro per maand.

Als personeel thuis werkt, zijn werkgevers goedkoper uit: minder of geen reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken door extra verbruik van elektriciteit, water en gas. In die prijs rekende het Nibud ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee.

Bij een vijfdaagse werkweek is dat 43,30 euro per maand. Het gaat om kleine bedragen die niet opvallen, maar op jaarbasis gaat het toch al gauw om 440 euro die werknemers thuis extra uitgeven.

Gemeenten houden hand op de knip

Veel gemeenten houden de hand nog op de knip. De meeste gemeenteambtenaren in Noord-Nederland krijgen niets. Zoals zij die werken bij Groningen, Pekela, Oldambt, Westerwolde, Eemsdelta, Veendam, Noordenveld, Assen en Emmen. Deze gemeenten wacht op de uitkomsten van de overleggen met de vakbonden. Ze geven wel zaken als bureaustoel, beeldscherm en toetsenbord in bruikleen. In Borger-Odoorn is er ook geen thuiswerkvergoeding maar mag er wel meubilair zoals een bureau aangeschaft worden op kosten van de gemeente.

In de gemeente Westerveld hebben werknemers geluk. Daar kregen medewerkers een thuiswerkvergoeding, mits ze ook daadwerkelijk thuis hadden gewerkt. Het bedrag wordt naar rato van het thuiswerken berekend, waardoor de hoogte ervan verschilt per persoon. Ook thuiswerkers van de gemeente Het Hogeland kunnen 2 euro per werkdag declareren.

De provincie Drenthe stelde eenmalig 500 euro per medewerker beschikbaar om de thuisplek in te richten.

Grote verschillen in de hoogte vergoeding in bedrijfsleven: van 1000 euro voor een werkkamer, tot 30 euro per maand bij callcenters

Wie bij de bank ING werkt, krijgt 600 euro per vijf jaar als thuiswerkvergoeding. De werkkamer kan luxe worden ingericht: er is een budget van 1000 euro per persoon voor de aanschaf van meubilair. Medewerkers van de GasUnie kunnen maximaal 750 euro voor het inrichten van de werkplek declareren.

Callcentermedewerkers hebben een collectieve regeling. Die is wat kariger dan bij veel andere bedrijven. Medewerkers van callcenters hebben recht op 27 euro per maand thuiswerkvergoeding, 30 euro als een medewerker zijn eigen laptop gebruikt.

Bij verzekeraar CZ krijgt personeel in loondienst 2,50 euro per thuiswerkdag, wat bij een fulltimer neerkomt op 50 euro per maand. Laptops, beeldscherm, bureau en stoel worden in bruikleen gegeven. En er is een budget voor de aanschaf van kleinere spullen zoals een lamp of voetenbank. Medewerkers van de NDC Mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden , hebben een vergelijkbare regeling.

Overheidsinstanties

Medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebben vorig jaar eenmalig 363 euro gekregen. Deze vergoeding geldt voor alle rijksambtenaren. ,,Daarnaast biedt DUO medewerkers de gelegenheid om een bureaustoel, een laptop, een telefoon of een headset in bruikleen te ontvangen’’, laat een woordvoerder weten. Bij de waterschappen is het thuiswerkbudget 3 euro per volledig thuis gewerkte werkdag.

Voor vrijwel alle thuiswerkers vervalt de vaste vergoeding voor woon-werkverkeer. Per 1 april staat de belastingdienst beide regelingen naast elkaar niet meer toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus