In je eigen leven lijkt de tijd even stil te staan, maar de natuur draait gewoon door. In je tuin en op je terras komen de planten nu heel snel tot leven. Zaai en verplant, schud je moes- en bloementuin wakker of geef kamerplanten een lentekuur. De Belgische tuinexpert Laurence Machiels geeft tips.

Vrijdag 3 april: Opruimen

Tuinieren is een geweldige manier om beweging te krijgen, zeker nu het lente wordt en de fitnesscentra en sportclubs gesloten zijn door de verplichte quarantaine. Vlieg er meteen volle kracht in en ruim de laatste winterspullen op. Alle droge stengels van bloemen en siergrassen mogen nu weg. Knip ze af, breek ze in kleine stukken en laat ze tussen de planten liggen. Of snoei ze met je snoeischaar van boven naar beneden telkens in laagjes af. De snippers laat je tussen je planten liggen. Het is een geweldige laag tegen het onkruid en komende droogte. Snoei meteen ook de pluimhortensia’s, maar wacht met de boerenhortensia’s tot over twee weken.

loading  

Tijd over? Maak de serre schoon. Zo valt er meer licht door de ramen en maak je korte metten met schimmelresten en vraatzuchtige insecten. Je wilt je met liefde gezaaide groenten, kruiden en bloemen straks wel opkweken in de beste omstandigheden.

Zaterdag 4 april: Zaadbommen maken & bollen bestellen

Kleine kinderen in huis? Maak samen zaadbommen. Meng vier koppen kleipoeder met vijf koppen potgrond en een eetlepel zaden. Roer goed door elkaar en benevel met de plantenspuit tot je een kneedbare bol krijgt. Verdeel in golfballetjes. Laat een paar dagen drogen, bijvoorbeeld in een leeg eierdoosje. Gooi de zaadbommen op kale, onbenutte stukjes in je buurt. De meeste eenjarige bloemen kiemen na drie weken, maar het kan ook maanden duren voor je bom uit elkaar valt en de zaadjes zich in de grond boren. Online vind je ook volop zomerbloembollen: dahlia’s, gladiolen, bloemriet, begonia’s... Plant ze in een pot en houd ze binnen tot de eerste blaadjes verschijnen. Dat kan drie weken duren, dus heb geduld. Verhuis de potten dan naar een minder warme, lichte maar vorstvrije plek. Na de laatste nachtvorst plant je ze uit in de tuin.

Zondag 5 april: Kruiden planten

Of je bestelt wat plantjes online, of je gaat naar de supermarkt en koopt daar biokruiden in pot. Van één pot peterselie of koriander maak je makkelijk tien nieuwe plantjes. Haal de kluit van de pot voorzichtig uit elkaar en plant de verschillende delen op 5 cm van elkaar, in verse potgrond. Houd ze de eerste week binnen en zet ze dan een week lang overdag buiten, om te wennen aan de buitentemperatuur. Je kunt nu ook al volop peterselie, kervel, dille en koriander zaaien, in een bakje buiten. Voor basilicum is het nu nog veel te vroeg!

loading  

Maandag 6 april: Kleur brengen op je terras

Kijken naar bloemen brengt rust en hoop. Bestel bij je tuincentrum in de buurt, er wordt volop aan huis geleverd. Ook potgrond is geen probleem. Dat vind je zelfs in de warenhuizen. Neem potgrond voor terrasplanten, als die er is, en anders universele. Wil je op zuinig spelen, koop dan nu bloeiende vaste planten voor je terraspotten en vensterbank zoals Amerikaanse vergeet-mij-nietjes, longkruid, smeerwortel, schoenlappersplant... Die kun je na de bloei in de tuin planten en ze gaan jarenlang mee.

Ook bloembolletjes op pot zoals narcissen en blauwe druifjes kun je daarna uitplanten. Koop niet alles in bloei; met tulpen in knop heb je al erg mooi kijkplezier nog voor de bloemen zich openen.

Dinsdag 7 april: Vogelhuisje bouwen

Als je snel bent, wordt het zelfgemaakte vogelhuisje nog dit seizoen in gebruik genomen. Een plank van 140 cm lang, 15 cm breed en 1,5 cm dik heb je zeker nog wel ergens staan? Op diverse websites is te vinden hoe je het huisje in elkaar zet.

loading  

Blijf de vogels voederen. Veel vetbollen zijn er niet meer in de winkels, maar je vindt zeker nog wel vogelzaad en een pak frituurvet. Zonnebloemen zijn nu erg dankbaar voedermateriaal! Smelt het frituurvet, meng voor de helft met zaden en pitten, en laat de vormpjes uitharden. De vogels kunnen de komende weken extra voer gebruiken. Ze stoppen veel van hun energie in het maken van nesten en eieren leggen en uitbroeden. Vogels observeren leidt je overigens af van je tijdelijke zorgen en gepieker. Of maak van die onverwachte vrije tijd gebruik om de tien basisvogels in je tuin te leren herkennen.

Woensdag 8 april: Tomaten en pepers zaaien

Zaadjes zien ontkiemen en jonge plantjes zien opgroeien, is hoopgevend, biedt perspectief en vermindert je stressgevoel. Pakjes zaad zijn nu je redding: je bestelt ze online en ook de verzending via de post is eenvoudig.

Tomaten en pepers hebben 20°C nodig om te kiemen, zaai in een verwarmde serre, de veranda of een plekje op de vensterbank in de keuken. Geen zaaibakjes? Bakjes van champignons, druiven... met een doorschijnend deksel zijn minstens zo goed. Vul ze met zaaigrond (of potgrond, liefst al wat oudere) en duw goed aan.

Besproei zachtjes tot de grond vochtig is maar niet nat. Prik met een potlood om de 3 centimeter een gaatje van 0,5 centimeter diep. Laat er een zaadje in vallen. Na vijf à zeven dagen verschijnt het eerste groen! Geen zaai- of potgrond in huis? Geen nood, je kunt alvast beginnen zaaien in een koffiefilter! Zoek online op hoe het moet (Deno-methode).

Donderdag 9 april: Bloemen zaaien

Een zakje inheemse bloemen is goed voor veel vierkante meters bloemenplezier deze zomer. Maak een stuk tuin onkruidvrij, hark de aarde fijn, zaai de bloemen uit en druk alles goed aan, met je handen of door er met je voeten over te trappelen. Bloemenzaad is heel fijn en heeft licht nodig om te kiemen: strooi er geen aarde over! Kies een biologisch mengsel, speciaal voor bijen en hommels, de planeet zal je dankbaar zijn.

Vind je een schijnbaar levenloze hommel in je tuin? Hij is mogelijk uitgeput. De hommels die je nu spot, zijn koninginnen die na een lange winterslaap snel nectar moeten vinden om een nest te kunnen bouwen. Dat kost ontzettend veel energie. Schep de hommel voorzichtig op en breng hem naar een beschutte plek in de zon. Los een lepeltje suiker op in lauw water en zet de hommel bij het schaaltje. Het kan een paar uur duren voor de hommelkoningin weer op krachten is om verder te vliegen. Regent het, zet haar dan tijdelijk binnen in een schoenendoos.

loading  

Tip: Koop online of via drive-in

Veel tuincentra hebben hun winkels aangepast aan de coronamaatregelen. Zowat alles voor de tuin kun je online bestellen. Probeer dat zoveel mogelijk te doen bij de lokale winkels en eenmanszaken uit je buurt. Zij hebben je steun het hardst nodig.

Tip: Niet forceren

Woede, agressie, frustratie... Het hoort er in deze tijden allemaal bij. Maar ga ook niet in één keer wild tekeer in je tuin! Doseer en wissel af: een beetje snoeien, een beetje wieden en een beetje grond bewerken, is beter dan verbeten in één keer die immense composthoop om te zetten. In de ziekenhuizen is nu geen plaats voor mensen met een geblokkeerde rug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra