Het kabinet denkt er niet aan om de winkels te heropenen. Dat blijkt uit het kort geding dat brancheorganisatie INretail heeft aangespannen tegen de Staat.

Volgens de landsadvocaat is er op dit moment geen ruimte voor verdere versoepelingen in verschillende sectoren. ,,Dat betekent dat een opening van de detailhandel momenteel niet mogelijk is. Winkelen op afspraak en click & collect blijft voorlopig de norm. Er is op dit moment geen ruimte voor de niet-essentiële winkels.”

De landsadvocaat laat verder weten dat er sprake is van een ingrijpende maatregel. ,,Maar dat geldt ook voor de horeca en de theaters. Verder is er ook een avondklok ingevoerd. Het is niet voor niets dat er zulke maatregelen worden genomen en van een evident onjuiste keuze is geen sprake. Alles wordt gewogen.”

Britse variant

Vooral de Britse variant van het coronavirus zorgt voor veel bezorgdheid bij de overheid. ,,Dat leidt tot nog meer besmettingen en dat wordt nog wel eens vergeten. Ook de selectieve vergelijking met andere landen gaat niet op. Winkelen brengt drukte teweeg, mensen gaan dat zien als een uitje.”

Het pleidooi leidde tot veel ophef en irritatie bij INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport- men schoenenbranche. ,,Alle keuzes die zijn gemaakt, zijn niet in overleg met ons. Ondernemers ademen door een rietje, duizenden gaan failliet. Het kabinet ziet dat niet”, zegt algemeen directeur Jan Meerman.

Ondernemers ademen door een rietje, duizenden gaan failliet’

Winkeliers hebben het sinds de sluiting halverwege december zwaar te verduren. Veel kledingzaken zitten opgescheept met uitpuilende magazijnen en kunnen hun voorraden amper kwijt. De invoering van click & collect en het op afspraak winkelen zijn slechts een doekje voor het bloeden.

Meerman geeft dat aan 20 tot 30% van zijn leden binnenkort stoppen. ,,De echte klappen gaan nog vallen als deze situatie langer aanhoudt. We verliezen zo’n 700 miljoen euro per week. Winkels hebben nog eens voor in totaal 5 miljard euro aan voorraad staan. Er is geen enkel perspectief.”

’Ronduit zwak’

INretail, bijgestaan door Blenheim Advocaten uit Amsterdam, is niet onder de indruk van het verweer van de landsadvocaat. ,,Nee, het is ronduit zwak. Ze gaan op geen enkel argument in en de steunmaatregelen worden groter gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Bovendien zijn de keuzes die worden gemaakt totaal niet gebaseerd op feiten. En als we wat inbrengen, horen we er nooit meer iets over”, aldus Meerman.

De uitspraak is uiterlijk vrijdag 12 maart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus