Het aantal nieuwe besmettingen met corona daalt al weken, en toch krijgen we een avondklok. Lees hier waarom de regering dat nodig vindt

De druk op de ziekenhuizen is enorm. Foto: Shutterstock

Het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen is nog altijd hoog, maar de trend over de afgelopen weken vertoont een dalende lijn. Toch krijgen we een avondklok. Hoe zit dat?

Het aandeel positieve testuitslagen daalt gestaag en het reproductiegetal R zit al bijna drie weken onder de 1. Maar die cijfers gaan over het oude, oorspronkelijke coronavirus. De gevreesde opmars van de zeer besmettelijke Britse mutatie is nog niet zichtbaar in deze cijfers.

Explosie van besmettingen

In Ierland en Groot-Brittannië heeft de opmars van de Britse variant geleid tot een explosie van het aantal besmettingen. Ierse onderzoekers stelden vast dat de mutant een R-waarde had van 2.

Dat betekent dat 1 besmette persoon 2 andere mensen kan besmetten. Als het zo hard gaat loopt ook het aantal ziekenhuispatiënten met corona razendsnel op. En daar zit de pijn: de ziekenhuizen kunnen zo’n grote toestroom simpelweg niet aan.

Meer dan 2.300 coronapatiënten

De afgelopen weken daalde het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen enigszins, maar het gaat erg langzaam. Nog altijd zijn het er meer dan 2.300. Dat is genoeg om de zorgmedewerkers extreem te belasten en de reguliere zorg compleet te ontregelen.

Gitzwart scenario

Als daar een nieuwe golf patiënten overheen komt bezwijkt het zorgstelsel en belanden we in het zwartste scenario, waarschuwt het Outbreak Management Team. Dan moeten de dokters misschien wel letterlijk kiezen tussen leven en dood: jij krijgt een behandeling, jou laten we sterven.

De angst voor dit scenario heeft de regering doen besluiten tot de invoering van een avondklok.

Vaccin werkt ook tegen Britse mutant

Het coronavaccin van Pfizer werkt volgens de fabrikant niet alleen tegen het oude virus, maar ook tegen de Britse mutant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu