Maaltijdbezorgers mogen de avondklok overschrijden. Maar Hermus zit niet in een maaltijdbezorggebied.

Afhalen mag hij nog wel, maar na negenen is er vermoedelijk geen ontheffingsverklaring voor rondscheurende restaurantrecensenten. De Co van dienst heeft natuurlijk wel enige haast. Zij moet keurig op tijd Chez Jacques verlaten.

Dat lukt maar net, want er staat een volle maaltijd op tafel, afgehaald bij Mennoos Kookerij en Bistro Basta in de stad Groningen. Twee verschillende concepten: Basta is een bistro in de klassieke – positieve – Franse zin van het woord, Mennoos Kookerij is een maatschappelijk betrokken buurtrestaurant.

…voor bij de koffie morgen…

De ‘kookerij’ is niet echt van Menno: de naam is geleend van het Menno Lutter-verzorgingstehuis, dat hier tot enkele jaren geleden was gevestigd. Het restaurant bevindt zich in wat vroeger de aula was. Nu openbaar toegankelijk voor lunch, diner en zomaar binnenwaaien. Tenminste, in virusloze tijden.

Op onze tafel staat Mennoos proeverij voor twee personen: paté-lollie met gepocheerde peer en truffelmayonaise, gravad lax met komkommergel, bitterbal van zoete aardappel en dilleroom (14 euro). Een feestelijk begin, met een hoofdrol voor de lollie met grofgesneden lever en de bitterbal waarin we wat Noord-Afrikaanse kruiderij ontdekken.

Onstopbaar dipmengsel

Bij de ‘begraven zalm’ heeft Hermus wat bedenkingen. ,,Het ruikt vooral naar vis, de marinade is nagenoeg afwezig.” Hij pakt nog wat van het breekbrood met mooie kruidenboter en een dip waarvan we vermoeden dat die is gemaakt van wortel, maar in elk geval door de kruiderij tot een onstopbaar dipmengsel wordt.

Het voorgerecht van Bistro Basta gebruiken we dan maar als tussengerecht. Het is een Vichysoisse: soep van prei, aardappel en venkel en gepofte knolselderij, met kloosterham, bieslook, croutons en oude kaas (5,50 euro). Je mag hem in het origineel koud eten, maar wij warmen hem op en doen de bijgeleverde ingrediënten er op het laatst bij. Wat ontstaat is een dikke bom met smaak, die ons in moeilijke tijden richting de verlossing leidt.

Dat pad wordt verder verlicht door het hoofdgerecht van Bistro Basta: gekonfijte eendenbout, kastanje-truffel stamppot met spitskool, met gebakken paddenstoelen en kruiden- jus de veau (16,50 euro). Over de eendenbout kunnen we zeggen dat hij fantastisch mals uit onze oven komt, maar de topper van de avond blijkt de stamppot.

Kuiltje

Wat een overdonderende combinatie van smaken. De kalfsjus doen we zoals het hoort deels over de bout, maar Hermus heeft ook stiekem een kuiltje gemaakt in haar stamppot, zodat er heerlijk geprakt kan worden. Mooi is ook de bijgeleverde frisse salade met rode kool, appel, sla en rozijntjes en een zoetzure dressing.

Om het geheel te omspoelen heeft Hermus uit de wijnkast van Bistro Basta ook nog een Barahonda Blanco getrokken voor het zeer schappelijke prijsje van 9,50 euro. De wijn uit het Spaanse Yecla, gemaakt van de verdejo en sauvignon blanc biedt voldoende kracht voor de gevogeltegerechten.

Hermus prikt natuurlijk op het Co-bord mee, maar heeft zelf behoorlijk wat werk te verrichten. Mennoos parelhoen, gepofte kastanje, gevulde linzenstoof, zilveruicompote en maderajus (15 euro) behoort tot de buitencategorie als we het hebben over hoeveelheden.

Sappigheid

De bout is zo groot, dat we te maken moeten hebben met een fiks exemplaar van deze stippenkip. Omdat het gerecht warm is meegegeven door Mennoos moeten we het afgekoelde gerecht weer opnieuw oppiepen in de oven. Dat gaat wel een beetje ten koste van de sappigheid van het vlees.

Dat geldt niet voor de linzenstoof: daar krijgen de smaken – weer met wat kruiderij uit de Mahgreb – zo alle tijd om te trouwen. De bijgeleverde salade is ook van een omvang die het vermoeden doet rijzen dat dit hoofdgerecht zomaar voor twee zou kunnen zijn.

Restjeslunch

Hoewel we al tegen de limiet aanlopen – Hermus heeft een deel opnieuw ingepakt voor een restjeslunch morgen – moeten we toch nog de desserts aansnijden. Voor Hermus is dat een de pecannoten-karamel taart met bittere chocolademousse en hazelnoot crunch (6 euro) van Bistro Basta. Die is zo rijk gevuld en solide dat hij halverwege de handdoek in de ring gooit. ,,Voor bij de koffie morgen”, wrijft hij zichzelf alvast in de handen.

Co lukt het bijna Mennoos tarte tatin van peer met witte chocolademousse, yoghurtsponscake en een pindakoekje (7 euro) in zijn geheel op te eten. Maar de sponscake laat ze liggen, die vindt ze niet echt bijzonder. ,,Ziet er wel leuk uit, maar ik vrees met grote vreze voor de weegschaal.”

 

Mennoos Kookerij, Paterswoldseweg 267, Groningen, tel. 050 230 1848 , www.mennooskookerij.nl

Bistro Basta, Verlengde Hereweg 29, Groningen, tel. 050 230 1478 , www. bistrobasta.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra