Corona verliest steeds meer terrein. Hoe doet Nederland het inmiddels in vergelijking met andere Europese landen? Een overzicht, van de besmettingen en het aantal sterfgevallen tot de vaccinatiegraad.

Laten we beginnen met het aantal besmettingen. Kijken we naar de afgelopen week dan komt Nederland dagelijks gemiddeld op ongeveer 94 gevallen per miljoen inwoners uit, blijkt zaterdag uit cijfers van databank Our World in Data. Daarmee ligt het Nederlandse getal beduidend hoger dan het EU-gemiddelde van 53.

In top 5 van aantal besmettingen

Nederland staat nog altijd in de Europese top 5. Alleen in Spanje (109), Letland (102), Denemarken (101) en inmiddels weer het Verenigd Koninkrijk (95) ligt het relatieve aantal besmettingen hoger. Viroloog Ab Osterhaus stelde daarover dat het mogelijk komt door de mindere naleving in ons land en doordat we net iets sneller versoepeld hebben dan sommige andere landen, zoals Duitsland.

Toch gaat het in Nederland wel beter, want eind mei hadden we zelfs de bedenkelijke eer om koploper van deze ranglijst te zijn. Tijdens de piek van de tweede golf in eind december stonden we ook al in de top 3, toen met bijna 700 gevallen per miljoen inwoners. Tussen half en eind november had ons land het juist beduidend beter onder controle dan de meeste andere EU-landen, met nog geen 300.

De opmars van het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de besmettelijkere Indiase variant, is opmerkelijk. Half april stond het land in Europa nog onderaan met amper 25 besmettingen per miljoen inwoners. Inmiddels scoren Malta, Roemenië en Polen in Europa het best met een jaloersmakend getal van nog geen 10 besmettingen per miljoen inwoners.

Minder sterfgevallen

Terwijl er in Nederland dus nog relatief veel besmettingsgevallen gemeld worden, overlijden er momenteel beduidend minder mensen dan gemiddeld in de Europese Unie aan corona. Het gaat inmiddels om nog geen half geval op de miljoen inwoners (zo’n acht sterfgevallen per dag), terwijl dat in de EU op bijna 1,5 ligt.

Met name in Oost-Europa gaat het nog niet zo goed. In Roemenië worden er dagelijks nog bijna acht gevallen op de miljoen inwoners gemeld. Dat getal ligt in Letland bijna op vier en in Griekenland op ruim twee. In landen als Ierland, Luxemburg en Malta worden de laatste daarentegen helemaal geen coronadoden meer gemeld.

Begin april 2020, toen de eerste golf huishield, behoorde ons land met bijna tien sterfgevallen per miljoen inwoners (zo’n 170 per dag) wel tot de zes EU-staten met relatief het meeste aantal coronadoden. Na de eerste golf zijn we nooit meer in die situatie gekomen en hebben we het aantal overledenen aan corona behoorlijk weten te beperken.

Steeds meer vaccinaties

Het onderwerp ’vaccinatietempo’ heeft de Nederlanders de afgelopen maanden flink beziggehouden. Dat is niet zo gek, want er is veel misgegaan. Zo was de start vergeleken met de andere EU-landen dramatisch. We begonnen als laatste land met prikken, op 6 januari, en het duurde tot eind januari voordat we sneller prikten dan het EU-gemiddelde. In februari klommen we wel naar de top 5.

In maart zakte Nederland echter weer weg, met name door de trage herstart na de eerste AstraZeneca-pauze, waarbij veel afsprakenslots open bleken te staan, en het volgens experts wel erg behoudende voorraadbeheer. Half maart hielden we alleen nog Luxemburg en Bulgarije achter ons.

loading

Middenmoot

Inmiddels zijn we weer opgeklommen naar de middenmoot en flirten we met de Europese top 10. Van een echte topklassering is dus echter nog altijd geen sprake.

Inmiddels bedraagt het percentage op basis van het aantal toegediende doses naar rato van het inwonertal in ons land 66,6. Italië staat tiende met 68,3 procent, terwijl onze buurlanden België en Duitsland (beide 70,5 procent) ons ook nog de hielen laten zien. Met 22,5 procent staat Bulgarije nog altijd onderaan, samen met Roemenië (43,8) en Ierland (48,4).

Traag uit de startblokken

Op basis van die cijfers kun je concluderen dat ons land steeds moeizaam gestart is in de coronacrisis. In de eerste golf schoot het aantal sterfgevallen hier sneller omhoog dan in de meeste andere EU-landen en we kwamen aan het begin van de vaccinatiecampagne wel erg traag uit de startblokken. In de loop van de crisis is het echter steeds iets beter gegaan.

En de hoop is dat het verder de goede kant op zal gaan. Deze week moeten er 1,4 miljoen prikken gezet worden. Mensen uit het geboortejaar 1992 kunnen vanaf zaterdag ook een afspraak maken, terwijl dit weekend volgens demissionair coronaminister De Jonge ook de 12 miljoenste vaccinatie toegediend zal worden.

Half juli moet dan het punt bereikt zijn dat iedere volwassen Nederlander die dat wil minimaal 1 prik gekregen heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus