Hete zomer, maar stormloop op zwembaden viel mee

Door de historisch warme zomer hebben de buitenzwembaden recordbezoeken genoteerd, zou je denken. Maar nu het zwemseizoen op zijn einde loopt, blijkt dat lang niet altijd zo te zijn.

Hoewel de teams van de buitenzwembaden blij zijn met de lange zomer, is er hier en daar toch wat teleurstelling over de bezoekersaantallen. Dat blijkt uit een rondgang van Dagblad van het Noorden onder een aantal zwembaden.

Verzadiging

Wim Stroetinga, voorzitter van Zomerbad Peize, ziet een verzadiging bij zijn bezoekers: ,,De beste maanden waren mei en juni. Daarna wordt het snel minder. Het lijkt wel of de klant moe wordt van het zwemmen. Behalve de baantjeszwemmers, die blijven trouw komen.’’

Wel steeg het aantal bezoekers bij zijn zwembad: van 28.000 in 2017 naar 30.000 bezoekers aan het einde van dit seizoen. ,,Naast het weer zijn de langere openingstijden daar waarschijnlijk de oorzaak van. Mensen kunnen langer bij ons terecht,’’ aldus Stroetinga.

Niet hoger dan gemiddeld

Bij Zwembad De Borghoorns in Annen gaat het minder goed. Bij het zwembad liggen de bezoekersaantallen niet hoger dan gemiddeld. Partricia Dijkema, coördinator van het zwembad: ,,Dit seizoen hebben we met zo’n 40.000 bezoekers een redelijk jaar gehad. Het is beter dan vorig jaar, maar daar blijft het ook bij.’’ Dijkema geeft dezelfde verklaring als Stroetinga: ,,De tijd die mensen besteden aan zwemmen wordt elke maand minder. Mensen raken na een tijdje gewend aan de hitte.’’

Er is nog geen reden voor paniek in de zwembadbranche, al blijft het volgens Dijkema opvallend: ,,In de twintig jaar dat ik voor dit zwembad actief ben heb ik nog nooit een seizoen gezien waar de bezoekersaantallen geen enkele dag de duizend aantikte.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.