Hoe bescherm je jezelf online?

Wat kan je doen om jezelf tegen online gevaren te beschermen? Een paar belangrijke tips op een rij.

1. Voer updates zo snel mogelijk door. Misschien ben je er wel zat van, al die herstartverzoeken, en wil je ze het liefst overslaan. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Vaak dichten die updates namelijk gevonden lekken.

2. Gebruik geen simpele wachtwoorden. Met enige regelmaat komt het voor dat bij een grote hack wachtwoorden van gebruikers worden gepubliceerd. Keer op keer komen dan verzinsels als ‘123456’ langs. Met zo’n wachtwoord maak je het kwaadwillenden wel heel makkelijk. Probeer tevens voorspelbare dingen in een wachtwoord te vermijden, zoals namen en belangrijke data. Die zijn relatief makkelijk te raden.

3. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord op meerdere (belangrijke) plekken. Dat voorkomt dat hackers in één keer overal bij kunnen. Online beveiligingsexpert Loran Kloeze raadt een wachtwoordmanager aan. Dit programmaatje kan automatisch willekeurige en daardoor vrijwel niet te raden wachtwoorden aanmaken en deze veilig opslaan. Dan hoef je nog maar één ijzersterk wachtwoord te onthouden: dat van de manager.

4. Zet waar mogelijk tweestapsverificatie aan. Daarmee is niet alleen een wachtwoord vereist, maar ook een code via sms of e-mail. Dit kan onder meer bij Facebook en Twitter. Mocht iemand dan je Facebook-wachtwoord buitmaken, dan is alsnog een apart verstuurde code nodig om in te loggen.

5. Scan je computer regelmatig met een virusscanner. Die zijn er in vele vormen en maten, gratis en betaald. Of je gebruikt de meegeleverde software. Kloeze: „De virusscanner die tegenwoordig standaard op Windows-computers zit is voor de meeste situaties prima.”

6. Wees voorzichtig met open wifi-netwerken. Via dergelijke verbindingen, die je bijvoorbeeld in de trein tegenkomt, is het makkelijk om (in beperkte mate) met je mee te kijken. Vermijd daarom voor de zekerheid zaken als internetbankieren via open wifi.

7. De belangrijkste tip ligt voor de hand, maar is essentieel: gebruik je gezond verstand. Of zoals Kloeze omschrijft: „Als het niet goed voelt, is het waarschijnlijk niet goed.” Krijg je plotseling een mailtje met een linkje van die verre vriend met wie je nauwelijks contact heeft? Wees dan op je hoede en controleer of hij inderdaad een mailtje heeft verstuurd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.