Hoe kan je de zonsverduistering volgen? (En vijf andere vragen over de Great American Eclipse)

Zonsverduistring in Argentinie in juli 2010. Foto Flickr/Nestor Galina/ CC BY 2.0

Amerika is in de ban van een aanstaande volledige zonsverduistering die is gedoopt tot de Great American Eclipse. Maar ook in Nederland kan je die gewoon bekijken. Vijf vragen over de zonsverduistering.

Wat is een zonsverduistering?

Bij een zonsverduistering beweegt de maan voor de zon langs. De maan komt dan tussen de aarde en de zon in te staan. Daardoor wordt de zon voor de aarde bedekt en is het, ook al is het midden op de dag, ineens korte tijd heel erg donker.

Het enige wat er op zo’n moment nog van de zon te zien is, is de lichtkrans van de zon die om de maan heen ontstaat, de ‘corona.’

Kunnen wij de Amerikaanse zonsverduistering ook zien?

Nee en ja. De lucky few die op dit moment in de Verenigde Staten zijn, zijn de enigen die dit natuurverschijnsel ‘in het echt’ kunnen bewonderen. Maar: niet getreurd!

NASA lanceert vanavond vanaf 18.00 uur Nederlandste tijd een livestream, zodat een ieder die dat wil de zonsverduistering kan volgen. Die kan je hieronder bekijken.

De Groningse astronoom Theo Jurriens is een van die lucky few. De zonsverduistering in de VS wordt zijn negende en nee, het went nooit. Sterker nog, hij lag vannacht wakker , zoveel zin heeft hij erin.

Waarom is Amerika al dagenlang in de ban van de 'Great American Eclipse'?

Dat heeft hoogstwaarschijnlijk verschillende redenen. De zonsverduistering is maar liefst in 14 staten, van oost naar west, in de VS te zien. Het is dus een verschijnsel dat daadwerkelijk heel Amerika doorkruist.

Daarnaast is het de eerste keer in onder meer de staat Oregon dat er een zonsverduistering te zien is. Iedereen die enigszins commercieel is ingesteld duikt daar bovenop: zoiets unieks, daar moet je bij zijn natuurlijk!

Tot slot: zoals hieronder beschreven is een volledige zonsverduistering uberhaupt een zeldzaam natuurverschijnsel. Zou jij, als het in Nederland was, daar niet ook ontzettend enthousiast over zijn?

Hoe vaak komt dit natuurverschijnsel voor?

Een volledige zonsverduistering is vrij zeldzaam: eens per anderhalfjaar wordt de zon volledig verduisterd. Overigens is dit altijd vanaf een andere plek op aarde te bewonderen: het hangt er maar net vanaf hoe de aarde zich op dat moment ten opzichte van de zon verhoudt.

Een gedeeltelijke zonsverduistering komt vaker voor. Alleen dit jaar al zijn er bijvoorbeeld drie verschillende gedeeltelijke zonsverduisteringen.

Is er in Nederland wel eens een zonsverduistering geweest?

Jawel, maar niet heel erg vaak. De laatste volledige zonsverduistering was in 1715. De volgende is pas over ruim een eeuw. Dus wil je dit natuurverschijnsel nog in levende lijve meemaken? Dan moet je toch echt op reis.

Vanweer de speciale bril?

Voor langdurig tegen de zon inkijken is een ‘gewone’ zonnebril niet genoeg, vandaar de eclipsbril. Wetenschappers blijven ervoor waarschuwen: hoe verleidelijk ook, kijk ten alle tijde met zo’n speciale bril naar een zonsverduistering.

Het enige moment waarop je met het blote oog naar de zon kunt kijken, is wanneer hij volledig verduisterd is. En dat is maar heel kort.

<div class='leesook' data-track-contentview='{'viewType':'leesOok', 'leesOokTekst': 'Tekst'}' data-track-click='{'clickType':'leesOok', 'leesOokTekst': 'Tekst'}'>Lees ook: <a href='http://www.dvhn.nl/buitenland/In-Beeld-Totaal-verduisterd-21177366.html'>In Beeld: Totaal verduisterd</a></div>
menu