Hoe oorsuizen te voorkomen en vier andere vragen over tinnitus

Vandaag begint voor de vijfde keer de Week van het Oorsuizen. Iedereen heeft na een feestje met harde muziek wel eens last van een piep in het oor.

Wat is oorsuizen precies?

Bij oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, heb je last van ruisende, piepende of fluitende geluiden, terwijl die geluiden er niet zijn. Iemand anders hoort het dus niet. Deze verstorende fantoomgeluiden hoor je het ergst wanneer het stil is en ze verdwijnen niet meer.

Wie hebben het?

Exacte cijfers over mensen in Nederland met oorsuizen zijn er niet. De schattingen van verschillende instanties variëren van 800.000 tot maar liefst twee miljoen Nederlanders. Joost Treebusch van Stichting Hoormij, organisator van de Week van het Oorsuizen, stelt dat de aandoening niet leeftijdsgebonden is. Treebusch: ,,Artsen registreren oorsuizen niet, dus er zijn geen exacte cijfers. Wel zien we dat er per jaar 20.000 jongeren bijkomen met gehoorproblemen, waaronder oorsuizen.”

Wat doet het met iemand?

Door het constante geluid lopen mensen met oorsuizen in het dagelijks leven tegen allerlei klachten aan. Zo hebben zij moeite met de concentratie, slapen ze slecht en kan het zelfs leiden tot een wanhopig gevoel. Beeld je maar eens in dat je constant geluiden hoort, terwijl je graag zou willen dat het even rustig is.

Zelfs bij harde geluiden wordt de piep in de oren harder. Dus muziek in de auto, via de oordopjes, of op feestjes kan de klachten verergeren. Zo worden alledaagse uitstapjes al een obstakel voor mensen met oorsuizen. Treebusch heeft zelf al dertig jaar last van oorsuizen en vertelt dat door het constante geluid zijn hersenen blijven door werken als hij slaapt, waardoor hij altijd vermoeid is.

Hoe loop je het op?

Over het algemeen is moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is van het chronisch oorsuizen. Het kan geleidelijk ontstaan, maar het kan ook plotseling op komen zetten. Het ontstaat doordat zenuwcellen in de hersenen die normaal gesproken geluidsignalen opvangen, dat niet meer doen en ter compensatie met elkaar communiceren.

Dat geluid heet de tinnitustoon en veroorzaakt het piepende geluid. Er zijn honderden verschillende oorzaken voor het verstoren van die zenuwcellen, maar de meest prominente is hard geluid.

Kun je er iets aan doen?  

Er zijn (nog) geen medicijnen die werken tegen oorsuizen. Cru gezegd moeten mensen met oorsuizen ermee leren leven. Spanning en vermoeidheid versterken de klachten, dus ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Ook is het verstandig gebruik van de oren volgens Treebusch een goed idee. ,,Oordoppen bij concerten waren jarenlang niet sexy, maar we zien dat steeds meer jongeren er gebruik van gaan maken. Dat is een goede ontwikkeling.”

Wat kan de overheid doen?

Treebusch: ,,Op elke plek waar muziek wordt gespeeld is het keihard. Het is beter om je oren dan goed te beschermen." Tegen al die decibellen kunnen oordoppen helpen. ,,Een aantal fabricanten van oordoppen moeten nu aan voorschriften voldoen, zodat deze van goede kwaliteit zijn."

Maar waarom moet je met oordoppen naar de muziek luisteren, kan het dan niet gewoon wat zachter? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseerde in maart vorig jaar bij muziekactiviteiten een norm van 102 decibel voor mensen van zestien jaar en ouder. Maar Treebusch denkt dat dat nog te hard is. Ook het RIVM zegt dat het niet kan garanderen dat bij deze geluidsniveaus gehoorschade wordt voorkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.