Mark Rutte en Angela Merkel.

Hoezo reces? Iedereen moet vol aan de bak, want de verkiezingen komen eraan

Mark Rutte en Angela Merkel. Foto: ANP

Wat een jubeljaar had moeten worden voor het kabinet, werd een achtbaan vol crisissen. Het reces wordt niet het gebruikelijke uitpuffestijn. Heel politiek Den Haag bereidt zich deze zomer al voor op de verkiezingscampagne.

De ministers hebben na de laatste vergadering van gisteren de deur van de Rolzaal - de coronaproof versie van de Trêveszaal - nog niet achter zich dichtgetrokken of de Kamer komt alweer terug van reces.

Voor dinsdag staan twee debatten gepland: over het pensioenakkoord en over de Europese top van later die week waar belangrijke besluiten moeten worden genomen over een miljardenfonds. loading

Daarna gaat het reces dan echt in - tot 1 september - maar niet uitgesloten is dat voor die tijd opnieuw een debat wordt gepland.

Corona

Als de corona-epidemie bijvoorbeeld weer oplaait, zal er worden ingegrepen. Iedereen moet zo veel mogelijk paraat staan. ,,Ik ben zelf ook wel even weg. Maar dagelijks is er contact en als het nodig is, ben ik meteen terug’’, zegt premier Mark Rutte.

En dat na een politiek jaar dat sowieso al anders was dan anders. Ook vóór corona rende het kabinet van crisis naar crisis. In 2019 was het Malieveld ’s lands populairste protestplek: de klimaatactivisten, leraren, verplegers, boeren en bouwers stonden op het Haagse gras.

Beloftes

Aan het eind van het vorige reces stonden de ministers nog vrolijk het Haagse journaille te woord na afloop van een heidag in Oisterwijk. Het was tijd om wat beloftes in te vullen het komende jaar: burgers moesten nou eindelijk eens in hun portemonnee gaan voelen dat het beter ging met het land.

En er moest iets gedaan worden aan de tekorten in de publieke sector, van voldoende leraren voor de klas tot beter materieel voor onze militairen.

En daar was ook ruimte voor. De wind in de rug leek van orkaankracht. Er was én geld voor belastingverlaging én voor investeringen in de publieke sector. En daarbovenop voldoende overschot om de staatsschuld af te lossen. Het had dan dan ook een jubeljaar moeten worden in opmaat naar de verkiezingen van maart 2021.

loading

Maar hoe anders liep het. Op de heidag was er nog met geen woord over gesproken, maar de stikstofcrisis gooide al meteen daarna alle plannen in de war.

Stikstof

De rechter had eerder dat jaar al een streep gezet door de zogeheten PAS-regeling, die bouwen in de buurt van natuurgebieden onder voorwaarden mogelijk maakte. Daardoor lagen abrupt allerlei bouwprojecten in het hele land stil omdat er door de bedrijvigheid te veel stikstof vrijkomt. Dat is slecht voor de natuur.

Alleen drong die omvang pas veel later door tot het kabinet. Wat volgde was, zo verzuchtte Rutte, ‘in bestuurlijke complexiteit de ingewikkeldste crisis’ van zijn tijd als premier. En daarbovenop kwam nog een tweede crisis: door de strenge normen voor de hoeveelheid chemische stoffen (PFAS) in de bodem kan veel grond niet worden afgegraven of vervoerd.

Ineens was het alle hens aan dek voor Rutte en de zijnen. De positieve boodschap die het kabinet had willen brengen, sneeuwde volledig onder.

loading  

En toen moest de coronacrisis nog beginnen. Met ongekende maatregelen ging het kabinet de nieuwe crisis te lijf. Om het virus te bestrijden, werden maatregelen getroffen die tot voor kort ondenkbaar leken: kroegen moesten sluiten, verpleeghuizen gingen op slot.

Steunpakket

En om te voorkomen dat bedrijven massaal het loodje legden, werd een steunpakket afgekondigd waardoor bijna 2 miljoen werknemers in het bedrijfsleven ineens hun loon van de overheid kregen.

Het afgelopen jaar was dan ook een bestuurlijke achtbaan, verzuchtten de leden van Rutte III in koor. Maar tijd om bij te komen is er niet. Want niet alleen is de coronacrisis nog niet voorbij en protesteren boeren nog dagelijks, na de zomer begint ook al snel de verkiezingscampagne.

Op zoek naar de kiezer

Er moeten kieslijsten worden samengesteld, verkiezingsprogramma’s geschreven. Want nadat de kiezer dit jaar Den Haag opzocht, moet Den Haag na de zomer op zoek naar de kiezer. De voorbereiding had iedereen zich anders voorgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu