Is de felle kritiek op het AstraZeneca-vaccin terecht? 'Ook na toediening van Pfizer-vaccin gevallen van trombose' | DVHN Live

De coronavaccins houden de gemoederen flink bezig. Vooral het vaccin van AstraZeneca doet veel stof opwaaien. Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), was woensdag te gast in DVHN Live om te praten over de verschillende vaccins. „Een studie wijst uit dat ook na toediening van Pfizer-vaccin gevallen van trombose in zeer lage frequentie voorkwamen.”

Is het AstraZeneca-vaccin nou veilig of niet? De berichten dat het vaccin trombose zou veroorzaken, leidden ertoe dat vele landen het vaccineren met AstraZeneca tijdelijk een halt toe riepen. Bovendien werd deze week bekend dat een Amerikaanse gezondheidsdienst twijfels had bij de uitkomst van een nieuwe studie naar het vaccin.

Deskundigen die toezicht hielden op het onderzoek vermoedden dat de farmaceut mogelijk achterhaalde informatie heeft gebruikt. Daardoor zou een ‘onvolledig’ beeld zijn gegeven van de werkzaamheid van het vaccin.

‘Onhandige communicatie’

Voor Huckriede bestaat er geen twijfel. Het vaccin is veilig. „De bijwerkingen van trombose zijn heel erg zeldzaam. Ongeveer bij één op de acht- à negenhonderdduizend mensen wordt trombose gezien. Dat is echt een heel erg laag aantal.”

Behalve de bijwerkingen wordt er ook gediscussieerd over de effectiviteit van het AstraZena-vaccin. Zo zou het minder goed beschermen tegen corona, dan bijvoorbeeld het Pfizer- of Moderna-vaccin. „Uit studies blijkt dat alle vaccins 90 tot 95 procent beschermen tegen ernstige ziekte als gevolg van corona”, zegt Huckriede.

„Bovendien zien we nu ook in de praktijk dat het vaccin goed beschermt. In Engeland zijn al miljoenen mensen ingeënt en uit data blijkt dat daar ook daadwerkelijk minder mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.''

,,Mijn indruk is dat het bedrijf achter het vaccin een beetje onhandig is met de communicatie. Dat gebeurt al vanaf het begin en dat is jammer, want het vaccin werkt bijzonder goed bij het voorkomen van ernstige ziekte.”

Overigens zijn ook de andere vaccins niet volledig vrij van kritiek. “Vandaag las ik toevallig een onderzoek waaruit bleek dat ook na toediening van het Pfizer-vaccin gevallen van trombose zijn opgetreden. Het gaat hier ook om een heel lage frequentie, net zoals bij het AstraZeneca-vaccin. Over het Moderna vaccin heb ik nog niet zoiets gelezen, maar dat zou kunnen komen doordat dat vaccin nog niet op grote schaal is toegepast.”

Positief effect op besmettelijkheid

In de uitzending werd ook aandacht besteed aan de vraag of de vaccins ook effect hebben op de besmettelijkheid. Hoe goed de coronavaccins kunnen voorkomen dat mensen het coronavirus overdragen, was lange tijd onzeker. Een volledig antwoord is er nog niet, maar volgens Huckriede wijzen nieuwe onderzoeken op een positieve ontwikkeling. ,,Uit studies over het Pfizer-vaccin in Israël blijkt dat de gevaccineerden ook daadwerkelijk minder besmet raakten.”

Wel meldt ze dat het moeilijk te onderzoeken is. „Voor zo’n situatie moet je heel regelmatig een groep mensen volgen die vaak geen symptomen vertoont. Die pik je er niet zomaar uit.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Coronavirus
Video