Hou rekening met hoge zonkracht: goed smeren anders verbrand je al binnen een kwartier

Insmeren is in deze temperatuur erg belangrijk Foto: ANP

Met de tropische temperaturen is de zonkracht iets om op te letten. Want hoe hoger de zonkracht, des te sneller verbrandt je lijf.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid straling wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 1 (zeer weinig UV) tot 8. (de maximale hoeveelheid).

De komende dagen staat de index-waarde op 7. Dat betekent in elk geval dat je niet te lang in de volle zon moet zitten, maar ook in de schaduw onder een parasol kan je huid verbranden. Bij een zonkracht van 7 krijg je na een minuut of tien al een rode huid.

Zonkrachtverwachting

Het KNMI geeft dagelijks een verwachting van de zonkracht. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, des te meer zonnestraling de atmosfeer binnenkomt. Een deel van die straling is onzichtbaar ultraviolet licht. Daar word je bruin van, maar een teveel aan UV leidt tot verbranding en kan op termijn huidaandoeningen, waaronder huidkanker, geven. En met zonkracht 7 verbrand je dus snel.

Ook het RIVM meet voortdurend de zonkracht . In 1993 is begonnen met de ultravioletmetingen. Het RIVM heeft een doorlopende meetreeks vanaf februari 1994. Sinds juni 2006 worden de metingen ook als zonkracht gepubliceerd op het internet.

Warmte heeft geen invloed

UV-zonlicht neemt niet alleen toe naarmate de zon hoger staat, maar varieert ook met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.

En dan is de hoeveelheid UV ook nog eens afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Houd daarom rekening met de zonkracht die het KNMI af geeft en smeer je regelmatig in, ook als de zon flink schijnt op een koele dag.

menu