IJsmeesters in Noordlaren en Veenoord zijn er klaar voor maar het vriest niet hard genoeg

Wordt er deze week geschaatst op natuurijs? Komt er een marathon op natuurijs? En zo ja, wordt het dan Veenoord of Noordlaren? Vragen, vragen... Een antwoord blijft uit, net als voldoende vorst.

Zodra de temperatuur buiten daalt, stijgt steevast de schaatskoorts.  De weersvoorspellers hebben voor de komende nachten temperaturen onder nul in het vooruitzicht gesteld. De gevoelstemperatuur ligt nog lager.

Strijd om NK-marathon moet nog beginnen

De ijsmeesters van de verschillende ijsverenigingen hebben daar echter niet zoveel aan. De strijd om de organsiatie van de eerste marathon op natuurijs, die traditiegetrouw geleverd wordt tussen Veenoord en Noordlaren is nog niet gaande.

De mensen van ijsvereniging De Hondsrug zouden dit tafereel de komende dagen graag zien. Foto: Archief DvhN

Geert Veldman van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren gelooft er zelfs niet in dat het er nog van komt, deze week.  ‘Als het weer gaat vriezen, maken we nog wel een vloertje voor de leden, maar een marathon zie ik niet meer gebeuren’, zei Veldman maandagmorgen tegen RTV Noord.

Loze beloften van de weermannen

,,We zitten er klaar voor, maar we het dooit hier enorm", zegt J.W. Baarslag van de ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord. ,,De weersvoorpellers beloven van alles, maar er komt niks."

Bij voldoende vorst zouden de vrijwilligers maandagavond beginnen met de aanleg van een ijsvloer, maar het is simpelweg niet koud genoeg. ,,Voor een goede ijsvloer hebben we een nacht lang, en dan vanaf 18 uur 's avonds een temperatuur van min zes graden nodig. Het vriest echter niet. We staan paraat", zegt Baarslag.

In Nieuw-Buinen mengt de ijsvereniging zich nog niet in de strijd om de organisatie van een marathon. Organisatorisch is de club er nog niet aan toe. ,,Het begint wel te kriebelen", zegt Monique Wessels.

n november legde Ben Tmmermans in Nieuw-Buinen de nieuwe ijsbaan aan. Foto: Archief DvhN

Ze hoopt dat hetvoldoe de gaat vriezen dat er deze week geschaatst kan worden. Dat zou dan voor het eerst zijn. Op 3 november lag er nog een knollenveld en ee n paar dagen later was deze omgetoverd tot geasfalteerde ijsbaan. als er dfeze week geschaatst wordt, wordt de baan vrijdagavond officieel geopend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.