In deze gemeenten in Drenthe en Groningen werden de meeste (en minste) misdrijven opgelost

Drenthe en Groningen worden steeds veiliger. Het aantal geregistreerde misdrijven daalde vorig jaar met z'n 5,5 procent. Dat meldt het CBS.

De politie in Drenthe en Groningen lost ongeveer een op de vier misdrijven op, maar de percentages verschillen sterk per gemeente. Ze lopen uiteen van 14% in Coevorden tot 41% in Westerwolde. Het landelijke gemiddelde is 24%.

De kleuren op de kaart illustreren de oplossingspercentages. Klik op een gemeente voor meer informatie (tekst leest door onder de kaart).

Minder diefstal, meer zedendelicten

De afname van het aantal misdrijven in Drenthe en Groningen past in de nationale trend, al blijft de daling wel iets achter bij de rest van het land. Daar staat tegenover dat de criminaliteit in Drenthe en Groningen sowieso beneden het landelijk gemiddelde ligt.

In Drenthe registreerde de politie vorig ruim 15.500 misdrijven (- 5,5%), in Groningen waren dat er 24.000 (- 4,4%) en in heel Nederland 783.000 (- 6%).

Minder inbraken, meer zedendelicten

De dalende cijfers onderstrepen de uitkomsten van de nationale veiligheidsmonitor: de mensen zeggen dat ze zich steeds veiliger voelen en dat ze minder vaak het slachtoffer zijn van criminaliteit.

In 2018 werden vooral minder vermogensmisdrijven en misdrijven tegen de openbare orde en het gezag geregistreerd dan in 2017. Het aantal aangiften van zedenmisdrijven neemt juist toe (+ 7%).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.