We smachten weer naar reizen, maar voorlopig zijn de grenzen nog hermetisch dicht. Of toch niet helemaal? Steeds meer landen werken aan een vaccinatiepaspoort of hebben zelfs de inreisregels al versoepeld. De vakantie zonder verplichte isolatie komt weer in beeld.

Sterker nog: verschillende Europese landen hebben de regels al versoepeld. In Europa zijn het Polen, Roemenië, IJsland, Estland en Cyprus die als eerste met een losser grensbeleid komen. Ook tropische bestemmingen – zoals de Seychellen – verwelkomen bezoekers met een prik in de bovenarm. Dat betekent dat vakantiegangers zich niet eerst hoeven op te sluiten in een hotel, of andere vrijheidsbeperkende coronamaatregelen hoeven te ondergaan.

Nadeel is echter dat vanuit Nederland het reizen nog steeds wordt afgeraden. Dat geldt ook voor Nederlanders die al een coronavaccin hebben gekregen. Het reisadvies voor de hele wereld is oranje, en dus worden vakantietripjes nog niet geadviseerd. En de quarantaine bij terugkeer op Hollandse bodem blijft bestaan.

Dit zijn de regels van de landen die de vaccin-reizigers toelaten. De landen staan op alfabetische volgorde.

Cyprus

Cyprus is het eerste land in Europa dat besloten heeft reizigers toe te laten die een vaccin hebben gekregen. Deze regel gaat in ieder geval voor EU-reizigers gelden, waardoor het ook voor Nederlanders een stuk makkelijker wordt het eiland aan te doen.

Deze maand nog sloot Cyprus een deal met Israël om toeristen toe te laten. De Israëliërs hebben de afgelopen maanden wereldwijd het hoogste percentage van de bevolking weten te vaccineren.

Denemarken

Nog even wachten, en dan kunnen gevaccineerden ook weer naar Denemarken. Voor de Denen zelf geldt dat zij vermoedelijk rond deze tijd al een ’vaccinatiepaspoort’ kunnen aanvragen, maar via de website van de Deense overheid moet in mei of juni ook de mogelijkheid zijn om vanuit het buitenland een toegangsbewijs voor het land te krijgen.

Estland

In Estland zijn de regels versoepeld met betrekking tot reizen voor personen die een coronaprik hebben gekregen. Toeristen die in de afgelopen zes maanden een vaccin hebben gekregen, hoeven niet in thuisisolatie. Daarvoor is wel een geschreven bewijsstuk voor nodig in het Engels, Russisch of Estisch.

Overigens geldt de uitzondering ook voor mensen die in de afgelopen zes maanden positief zijn getest op Covid-19. Hiervoor moet dan een positief testresultaat worden aangeleverd bij aankomst in Estland. Ook dit schriftelijk bewijs mag niet ouder dan zes maanden zijn.

Georgië

Reizigers die naar Tbilisi of andere delen van het land willen, kunnen aan de grens de vaccinatiepapieren laten zien. „Reizigers uit alle landen, die via de lucht of landsgrens aankomen mogen Georgië binnenreizen als ze een document hebben waarmee ze vaccinatie met een Covid-19-vaccin kunnen aantonen”, schrijft het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die nog geen prik hebben, moeten 72 uur voor vertrek een test doen. Bij aankomst moet een tweede test worden afgenomen.

IJsland

De regels in IJsland zijn nog uitermate strikt, maar twee uitzonderingen maken het voor toeristen toch mogelijk zorgeloos naar het land van de geisers te reizen. Wie een document in Engels, Frans of een Scandinavisch taal meeneemt waarmee een eerdere Covid-besmetting wordt aangetoond, of wie een vaccinatiebewijs kan tonen, mag zonder quarantaine en testen de grens over.

Israël

Israël heeft met verschillende landen een deal gesloten om toeristen over en weer weer toe te laten, mits ze een vaccin hebben gekregen. Dat geldt in ieder geval met Griekenland en Cyprus. Daardoor kunnen vanaf 1 april mensen met een vaccinatiebewijs weer op vakantie in het land.

Ook het Verenigd Koninkrijk is bezig met een deal met Israël. Het is niet duidelijk wanneer een soortgelijke overeenkomst met Nederland bereikt kan worden.

Polen

Sinds eind december moeten vrijwel alle reizigers die Polen bezoeken tien dagen in isolatie. Voor personen die kunnen aantonen dat ze een coronavaccin hebben gekregen, geldt die periode echter niet. Daarvoor is dus wel een schriftelijk bewijs nodig.

Voor bezoekers die geen vaccin hebben – bijvoorbeeld doordat ze nog niet aan de beurt zijn geweest – kunnen ook Polen bezoeken. Daarvoor is echter wel een negatieve test nodig die niet ouder is dan twee dagen.

Roemenië

Nederlanders die op bezoek gaan in Roemenië hoeven tien dagen na het krijgen van de tweede coronaprik niet meer in quarantaine. Deze regel geldt ook voor personen die positief zijn getest op corona. Voorwaarde is dan wel dat er meer dan veertien dagen tussen zit. Ook mag de test niet ouder dan drie maanden zijn.

Seychellen

De eilandengroep Seychellen verwelkomt reizigers uit alle landen die een vaccin hebben genomen. Deze personen hoeven dan niet in isolatie. Hierdoor wordt een toeristische reis naar de archipel een stuk makkelijker.

Voorwaarde is wel dat minimaal twee weken van tevoren de laatste prik in de bovenarm is gezet. Daarnaast is het nog wel verplicht om met een negatieve pcr-test het land in te reizen. Toch vervallen alle isolatie-eisen die voor reizigers zonder vaccin wel gelden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus