Hoe werkt het vaccin tegen corona en welke bijwerkingen kun je krijgen? Dit wil je weten voordat je een vaccinatie krijgt

Foto: Shutterstock

De vaccinatiecampagne tegen corona is volop aan de gang. Maar wat doet zo’n vaccin eigenlijk? Is het wel veilig? En welke bijwerkingen kun je krijgen? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Welke vaccins gebruikt Nederland?

Nederland gebruikt nu de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Op 11 maart heeft de EU het vaccin van Janssen goedgekeurd. Later dit jaar volgen nog CureVac en Sanofi/GSK, zo is de bedoeling. 

Moet ik mij laten vaccineren?

Nee. Vaccineren gebeurt op vrijwillige basis. Je werkgever mag het ook niet van je eisen.

Hoeveel prikken krijg ik?

Bij Janssen volstaat één prik. De andere vaccins vereisen twee prikken.

Hoe lang blijf ik beschermd?

Pfizer en Moderna bieden minstens drie maanden bescherming, en waarschijnlijk veel langer. Van AstraZeneca en Janssen zijn nog te weinig praktijkgegevens bekend.

Kan ik na de vaccinatie alsnog corona krijgen?

Ja. Geen enkel vaccin beschermt 100 procent. Pfizer en Moderna bieden ruim 90 procent bescherming (slechts 1 op de 10 gevaccineerden krijgt Covid). AstraZeneca biedt in elk geval 60 tot 80 procent bescherming. Janssen biedt 67 procent bescherming.

Krijg je na vaccinatie toch Covid, dan is het ziekteverloop doorgaans milder. Je loopt veel minder kans om in het ziekenhuis te belanden.

Hoe werken de vaccins?

Pfizer en Moderna bevatten een stukje erfelijk materiaal van het virus. Zo leert ons afweersysteem hoe het de indringer moet herkennen en bestrijden. Raak je later besmet, dan maak jouw lichaam snel de juiste antistoffen aan.

AstraZeneca en Janssen bevatten een verzwakt verkoudheidsvirus waaraan een klein stukje genetische code van het coronavirus is toegevoegd.

Bron: lerenovervaccineren.nl

Zijn de vaccins veilig?

Ja, zeggen alle betrokken fabrikanten en controlerende instanties. Toch zijn er zorgen ontstaan over bijwerkingen van AstraZeneca. Op 14 maart heeft Nederland de toediening van AstraZeneca uit voorzorg stopgezet voor een periode van twee weken.

Op 30 maart heeft AstraZeneca de naam van het vaccin veranderd in Vaxzevria . Op diezelfde dag heeft Duitsland de vaccinaties met dit vaccin tijdelijk stopgezet vanwege nieuwe meldingen van ernstige bijwerkingen.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Die verschillen een beetje per vaccin, maar over het algemeen lijken ze op de bijwerkingen van de griepprik. Ze duren doorgaans 1 tot 2 dagen.
- Pijn op de plek van de prik
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Pijn in de gewrichten
- Rillingen
- Koorts
- Misselijkheid

Waar kan ik bijwerkingen melden?

Dat kan bij het bijwerkingencentrum Lareb via mijnbijwerking.nl of aan de huisarts.

Mag iedereen zich laten vaccineren?

Nee, bepaalde groepen krijgen het vaccin niet. In de volgende gevallen moet je je niet laten vaccineren (of je conditie in elke geval vooraf melden):
- Als je zwanger bent
- Als je lijdt aan een auto-immuunziekte
- Als je allergisch bent voor bepaalde bestanddelen van een vaccin
- Als je bloedverdunners gebruikt
- Als je een ziekte hebt waardoor je bloed niet goed stolt
- Als je een verzwakte afweer hebt, bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik
 

Kan ik mijn kinderen laten vaccineren?

Nee, dat kan (nog) niet. Coronavaccins zijn alleen bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Wellicht komen later ook kinderen in aanmerking. Pfizer en Moderna zijn in maart begonnen met het testen van hun vaccins op jonge proefpersoontjes.

Ik ben gevaccineerd. Kan ik dan nog andere mensen besmetten?

Als je weet dat je besmet bent moet je thuisblijven. Ook als je gevaccineerd bent. Je zou alsnog andere mensen kunnen besmetten.

Ik heb al corona gehad. Moet ik mij nu alsnog laten vaccineren?

Ja. Dat is wel het advies, want als je corona hebt gehad kun je opnieuw besmet raken. Niet alle patiënten bouwen voldoende natuurlijk bescherming op tegen het virus.

Hoe kan ik aantonen dat ik gevaccineerd ben?

Je wordt opgenomen in het landelijke vaccinatieregister CoronIT. Ook krijg je een kaartje mee met daarop het merk vaccin, de datum van de prik en een QR-code met een link naar de bijsluiter.

Biedt een vaccinatie mij extra vrijheden?

Nog niet, maar het kabinet werkt aan een coronapaspoort dat er deze zomer moet zijn. Zo’n paspoort bewijst dat je gevaccineerd bent of dat je al corona hebt gehad. Dat zou extra vrijheden moeten bieden.

Kan ik zelf kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee. Voor alle groepen is vooraf bepaald welke vaccins ze krijgen. Niet elk vaccin is geschikt voor iedereen.

Ik wil niet wachten tot ik aan de beurt ben. Kan ik zelf een vaccinatie kopen?

Nee, dat kan niet.

Wanneer is iedereen gevaccineerd?

Het ministerie van volksgezondheid denkt dat iedereen deze zomer minstens één keer geprikt is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Aanrader van de redactie