Ja, ze bestaan nog anno 2019: Nederlanders die helemaal niet op internet zitten

Een wereld zonder internet lijkt in 2019 ondenkbaar. Maar er zijn nog steeds mensen die het leven volledig offline doorbrengen. Volgens het CBS gaat het om bijna 900.000 Nederlanders. En dat zijn niet alleen bejaarden.

Internet maakt zo intens deel uit van het dagelijks leven van mensen, dat een verslaving op de loer ligt. Alles gaat via internet, zeker voor de jongeren. Toch? Niet helemaal.

Uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de honderd jongeren tussen de 12 en 25 jaar nooit internet gebruikt. In de leeftijdscategorie 25-45 jaar is dat 2 procent.

Dat terwijl de rest van de wereld bijna helemaal digitaal is vormgegeven. We boeken er onze vakantie en nemen een Uber naar het vliegveld, om vervolgens in te checken met onze e-tickets die we per mail hebben ontvangen. Ondertussen posten we ook nog even snel een selfie op Instagram om het aanstaande vertrek aan te kondigen.

Leven zonder internet

Het lijkt de normale gang van zaken, maar zelfs in 2019 zijn er mensen die er niet aan beginnen. Een krappe miljoen Nederlanders leeft offline.

Dat is zo'n 6 procent van de bevolking van boven de 12 jaar oud. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt elk jaar het percentage van de bevolking dat geen internet gebruikt.

Wie is dat dan, de internetloze mens? Doordat het percentage jongeren zo klein is bestaat bijna de helft van de groep uit senioren: 32 procent van de ouderen van boven de 75 gebruikt geen internet.

Bron: CBS

Lastig te begrijpen

Je herkent het wel. Je opa, oudere buurvrouw, oom of tante uit de brand helpen omdat ze er niet uit komen met de computer. Het missen van digitale kennis en vaardigheden maakt het voor veel ouderen lastig om aan internet te beginnen. Terwijl het steeds moeilijker is zonder internet te leven. Veel zaken, zoals de belastingaangifte, moeten online geregeld worden.

,,Wij vinden heel principieel dat alles offline beschikbaar moet blijven,'' zegt woordvoerder Renée de Vries van ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen.

,,De woningcorporaties en energiebedrijven, maar ook zeker de overheid moeten gewoon bereikbaar blijven zonder internet.’’

Internetloze groep steeds kleiner

Het aantal ouderen boven de 75 jaar dat geen internet gebruikt is sinds 2012 gehalveerd. ,,De meeste 65-plussers hebben op het werk al met een computer leren omgaan. De groep die geen internet gebruikt zal dus steeds kleiner worden.''

,,Al verdwijnt hij nooit helemaal. Het is niet altijd een kwestie van kunnen. Sommige mensen wíllen niet op internet. Die mensen kunnen we moeilijk dwingen.’’

Zo nu en dan duikt er een foto op van iemand die even niet snapt hoe de digitale wereld precies werkt. De oma op onderstaande foto heeft WhatsApp (heel modern). Als iedereen uit de familiegroepsapp stapt probeert ze ook mee te doen. Ze weet alleen niet precies hoe dat moet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.