Terwijl ons land driftig doorprikt, blijven er hobbels op de weg. Zo bleek deze week dat vaccinatie mogelijk minder goed beschermt tegen de deltavariant dan gehoopt. Intussen neemt de drukte in de ziekenhuizen toe.

Het goede nieuws is dat het aantal besmettingen stabiliseert. De afgelopen dagen schommelt het getal tussen de 6000 en 7000. Dat heeft volgens viroloog Bert Niesters zeker te maken met de aanscherping van de maatregelen zo’n twee weken geleden. Maar volgens hem zit er nog meer achter. „Er zijn er ook veel mensen op vakantie, dus die test je al niet. En de mensen die hier naartoe komen voor een vakantie, bijvoorbeeld Duitsers, worden hier ook niet getest.”

Qua vaccinatiesnelheid liggen we met zo’n 1,1 miljoen prikken in de afgelopen week wel op schema. Naar schatting zijn 8 miljoen Nederlanders volledig gevaccineerd, zo’n 45 procent van de bevolking. Ongeveer 4 miljoen Nederlanders hebben een eerste prik gekregen, waarmee zo’n 68 procent van de bevolking minimaal deels ingeënt is.

Werk aan de winkel

Er is dus nog wel werk aan de winkel. Daarom roept GGD Haaglanden-directeur Annette de Boer jongeren dringend op nu een prikafspraak te plannen zodat ze beschermd zijn als school en studie weer begint. „Er moet een tandje bij.”

Voorts was er deze week ook minder goed nieuws vanaf het vaccinfront. Zo zou het Janssen-vaccin volgens onderzoek van de Universiteit van New York - waarover nog niet wetenschappelijk gepubliceerd is - tegen de Deltavariant minder beschermende antistoffen maken dan tegen het ’originele’, niet-gemuteerde virus.

Maar volgens producent Janssen ligt het iets anders: het onderzoek zou slechts een deel van de immuunrespons testen. Janssen zegt dat hun vaccin ’sterke en langdurige bescherming biedt tegen zowel de Delta- als andere virusvarianten’. „Dit onderzoek is niet volledig en het is de verkeerde setting om dergelijke conclusies uit te trekken.”

Positieve coronatests

Daarnaast bleek uit RIVM-cijfers dat van de nieuwe positieve coronatests een steeds groter deel afkomstig is van gevaccineerden.

Ook blijft de drukte in de ziekenhuizen toenemen. In de afgelopen week steeg de totale bezetting van 230 naar 436.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus