Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht

Ondanks het oplopende aantal besmettingen, ziet het kabinet geen reden een landelijke mondkapjesplicht in bijvoorbeeld winkels in te voeren. Foto: ANP

Er komt geen landelijke mondkapjesplicht. Het Outbreak Management Team (OMT) ziet geen aanleiding om die in te voeren nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Wel staat het burgemeesters vrij om zelf een lokale mondkapjesplicht in te voeren.

Het kabinet had het OMT gevraagd nog eens te kijken naar nut en noodzaak van een landelijke mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels of op andere plekken waar in de praktijk mensen geen anderhalve meter afstand houden. Het OMT ziet daar echter geen meerwaarde van in, staat in een nog niet gepubliceerd advies, zo bevestigen bronnen rond het kabinet.

Lokaal

Wel gaat het kabinet morgen met de burgemeesters van de verschillende veiligheidsregio's om tafel zitten om nog eens te wijzen op de mogelijkheid om lokaal een mondkapjesplicht in te voeren.

Vorige week gaven de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, waar het aantal besmettingen het hardst stijgt, aan behoefte te hebben aan zo'n plicht. Volgens het kabinet kunnen burgemeesters dat zelf al invoeren, mits het proportioneel is. Te denken valt aan plekken waar het druk is door het hoge aantal toeristen.

Anderhalve meter afstand

In het overleg zal het kabinet de burgemeesters er nogmaals op wijzen dat een eventuele mondkapjesplicht nooit in plaats mag komen van de maatregel om mensen anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden.

Volgens het OMT is dat nog steeds de beste waarborg om besmetting van de een op de ander tegen te gaan. Winkeliers en horeca-eigenaren moeten er nog steeds op toe zien dat iedereen zich aan die regel houdt.

Minister Hugo de Jonge schreef eerder vandaag in een brief aan de Tweede Kamer zich zorgen te maken dat mensen ‘het steeds lastiger vinden om zich aan de basisregels te houden’.

Geen reden voor paniek

Het aantal besmettingen neemt fors toe en dat komt volgens hem niet omdat er meer getest wordt, maar omdat er daadwerkelijk meer mensen besmet zijn. Tegelijkertijd wijst hij erop dat er geen reden is voor paniek of extra maatregelen. Het aantal ziekenhuisopnamen stijgt niet en het aantal verpleeghuizen met besmettingshaarden neemt af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus