Kersttijd: welke soundtrack gebruiken we boven het gourmetstel?

Er wordt vaak besmuikt over gesproken, maar bijna elke artiest heeft wel een kerstliedje opgenomen. Hier de mooiste kerstnummers volgens muziekredacteur Stefan Raatgever. En een paar tenenkrommende.

Merry Christmas, Baby

Rod Stewart & Cee-Lo Green

De schuurpapieren stem van Rod Stewart, die net zoveel dames temde als de kerstman rendieren, contrasteert fraai met de soul van Cee-Lo Green op deze klassieker, oorspronkelijk uit 1947. Ook heerlijk voor bij de eerste glühwein van het seizoen: de trombone van Trombone Shorty.

When the Thames Froze

Smith & Burrows

Tom Smith, zanger van de Editors, en Andy Burrows (voormalig Razorlight) maakten het mooiste kerstalbum van het laatste decennium: Funny Looking Angels . Deze song bevat precies de juiste dosis eindejaarsmelancholie. De spookhuisstem van Smith klinkt ineens warm als een kampvuur aan de oevers van de bevroren Theems.

Don’t Shoot Me Santa

The Killers

Een kersthit hoeft niet altijd over vredig dwarrelende sneeuw of vrede op aarde te gaan. Synthesizerpopformatie The Killers voert een moordlustige kerstman op, die zijn bestaan als kindervriend beu is en nu met geladen revolver door de sneeuw schuimt.

2000 Miles

The Pretenders

Op het eerste gehoor een verhaal over twee geliefden die rond de kerstdagen van elkaar verwijderd zijn, maar in werkelijkheid een muzikaal rouwbeklag voor de aan een overdosis overleden Pretendersgitarist James Honeyman-Scott. Quizvraag voor als de tafelconversatie al boven de garnalencocktail stokt: welke rockers zijn de vaders van de dochters van zangeres Chrissie Hynde? Antwoord: Ray Davies (The Kinks) en Jim Kerr (Simple Minds).

It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)

Roxette

Hoe een geflopte kerstsingle uit 1987 drie jaar later een wereldhit werd. Roxette haalde de regel It’s a hard Christmas Day uit de tekst van It Must Have Been Love en gaf het lied aan de regisseur van de film Pretty Woman met Richard Gere en Julia Roberts.

Sleigh Ride

The Ronettes

Uit de tijd dat Phil Spector nog uitkeek op zijn Wall of Sound in plaats van de gevangenismuur (de producer kan in 2028 voorwaardelijk vrijkomen na een veroordeling voor moord). Deze kerstklassieker is tegen die tijd tachtig jaar oud, maar in de gloedvolle uitvoering van meidengroep The Ronettes vermoedelijk eeuwig houdbaar.

Fairytale of New York

The Pogues ft. Kirsty MacColl

Het mooiste kerstnummer ooit? De whiskeystem van Shane MacGowan, de Ierse kroegwals van The Pogues en het engelachtige geluid van Kirsty MacColl. En dan, de nachtmerrie voor elk kerstdiner, slaat de vredige stemming om: Happy Christmas, you ass!

Lonely this Christmas

Mud

Laten we eerlijk zijn: de kerstdagen zijn voor velen een schier oneindige marathon van uitgebleven familiebezoek of diepe eenzaamheid. Deze 44 jaar oude Elvispastiche van Mud vangt dat sentiment nog altijd perfect. Het is een gebrokenhartenlied voor wie dit jaar in z’n eentje boven een stuk muffe kersttulband zit.

It’s Gonna Be a Cold, Cold Christmas

Dana

Zo zoet als het binnenste van een kerststol, het amandelspijs. Het weerbericht van Dana – ja, de zangeres die in 1970 het Songfestival won met het al even mierzoete All Kinds of Everything – past maar twee weken per jaar binnen de regels van uw dieet.

Christmas Time (Don't Let the Bells EnD)

The Darkness

Strakkebroekenzang en gierende gitaren in combinatie met kerstbelletjes en klingelende klokjes; het kan alleen bij The Darkness. Hun Christmas Time flirt aan alle kanten met de grenzen van de goede smaak, maar werkt uitstekend om uw na het nagerecht wegdommelende schoonmoeder eens hardhandig wakker te schudden.

You Make it Feel Like Christmas

Gwen Stefani ft. Blake Shelton

Vers geschreven popkerstkrans uit 2017, maar met een ouderwets geluid. Glimmende koperblazers, een ‘doowop’-achtergrondkoortje en een tekst over liefde als een permanent kerstfeest. Laat geliefden Stefani en Shelton niet alleen onder de mistletoe (maretak, red.).

Merry Xmas Everybody

Slade

Slade is als die dronken oom aan de jaarlijkse kerstdis: je wilt hem eigenlijk niet uitnodigen, maar hij zit toch elk jaar weer aan tafel. Al is het in het geval van Merry Xmas Everybody alleen maar om die ene uithaal van Noddy Holder – ‘It’s Christmaaaaaaaas’ – nog een keer te horen.

BONUS:

Ik ben een kerstbal

Bert & Ernie

Voor de kinderen, als het vijfgangendiner een gerecht te lang duurt. En trouwens: er is geen volwassene die deze tweespraak voor de kerstboom (‘Bert, neem die langwerpige bal, die lijkt een beetje op een peer, dat past beter bij jouw hoofd’) niet kan waarderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu