Kijk mee bij de opnamen van de nieuwe film over De Kameleon: 'Geluk dat dit vooral een buitenavontuur is'

Hielke en Sietse Klinkhamer komen terug op het witte doek. De opnames voor de derde Kameleon-film zijn in volle gang. Door corona zijn draaidagen anders dan normaal, maar de Kameleonbroers, gespeeld door Sens en Imme Gerritsen uit Utrecht, zijn nog altijd het liefst op het water. ,,We hebben het geluk dat de Kameleon een buitenavontuur is.”

,,En actie!” Met een noodgang komen Hielke en Sietse Klinkhamer het boothuis uitgevaren. Ze zetten de achtervolging in op een luxe speedboot met daarin twee boeven. Veldwachter Zwart probeert nog snel in de Kameleon te springen, maar hij is te laat en haalt een nat pak. Met een nijdige blik ziet hij de jongens verdwijnen op het meer van Lenten. ,,Potferjanhinnekont.”

Nieuwe Kameleonbroers

Wie ook maar een beetje van de boeken, de televisieserie of de films heeft meegekregen weet dat deze scène, die wordt opgenomen bij Goingarijp aan de Snitser Mar, typerend is voor de Kameleon. ,,De broertjes halen kattenkwaad uit, gaan op avontuur en spelen met de natuur”, vertellen de 14-jarige tweelingbroers Sens en Imme Gerritsen op de set.

loading

Ze zijn de opvolgers van Duke en Scott Huisman, die drie jaar geleden in de jeugdserie speelden, maar nu volgens regisseur Steven de Jong te oud zijn voor de derde bioscoopfilm. De Utrechtse tweeling geeft eerlijk toe dat ze in het dagelijks leven heel anders zijn dan Hielke en Sietse. ,,Wij zijn niet echt van het platteland en we zitten ook meer binnen”, vertelt Sens. ,,In de stad denk je minder aan avontuur dan hier in Friesland. Deze rol is een uitdaging, maar daarom vinden we het juist leuk om deze rol te spelen.”

Regisseur Steven de Jong is zeer te spreken over de acteerprestaties van de tweelingbroers. ,,Ze zijn heel professioneel en kunnen varen als de beste. Het zijn inderdaad stadsjongens, maar dat kunnen net zulke boefjes zijn als jongens van het platteland. Of mensen het verschil merken? Dat moeten bezoekers van de film zelf maar bepalen. Ze hebben in ieder geval echte filmkoppen.”

Film verbindt vroeger met 2020

Na de successen in 2003 en 2005 is het de derde Kameleon-film die de Jong regisseert. Het gevoel dat hij bij het verhaal heeft, is volgens hem het gevoel dat veel anderen er ook bij hebben. ,,Het Kameleonverhaal is alles wat je als kind in Friesland wil hebben. Het avontuur, het buitengevoel, het water en de vrijheid.”

Ook nostalgie is belangrijk. Bij de Kameleon denken veel mensen volgens de filmproducent aan de tijd dat het leven nog goed was. ,,Met deze film leggen we de verbinding tussen 2020 en vroeger. ,,Een type uit de stad kan beschikken over een smartphone, maar Hielke en Sietse absoluut niet. Die moeten er met de boot op uit om een probleem op te lossen.”

Acteur met downsyndroom

Ook voegt De Jong, net als in de televisieserie, actuele en maatschappelijke thema’s toe aan het verhaal. In de film ligt de Kameleon aan de ketting omdat er een vervuilende dieselmotor in zit. Daarnaast speelt Nando Liebregts, een acteur met het downsyndroom, een grote rol in de film. ,,Ik wil verbinding leggen met de actualiteit. Daardoor krijgt de film een extra laagje”, aldus de regisseur. ,,Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat er iets in zit waar we het over kunnen hebben.”

De Jong werkte nooit eerder samen met een acteur die het syndroom van Down heeft, maar hij had het altijd in zijn achterhoofd. Met Nando Liebregts had hij gelijk een klik. ,,Zijn acteerwerk is jaloersmakend. Hij zit altijd in het moment, omdat hij niet anders kan. Bij heftige of enge scènes kan dat voor hem ook heel heftig zijn. Verder behandelen we hem als alle andere acteurs.”

Filmen in coronatijd

Na twee intensieve buitenopnames heeft De Jong en de rest van de filmcrew een paar minuten om een opwarmmaaltijd naar binnen te werken. Elke verloren minuut is er eentje in de filmwereld. In de avond gaan de opnames binnen verder met een scène tussen William Spaaij en Syb van der Ploeg, die ook een rol heeft bemachtigd in de film. Andere acteurs die meespelen zijn Cas Jansen (Gerben), Michiel Kerbosch (veldwachter Zwart) en Dominique van Vliet (mem).

loading

Binnen doen de cameramannen en de rest van de crew een mondkapje op. Buiten probeert iedereen anderhalve meter afstand te bewaren. ,,We houden ons aan het protocol en dat gaat best aardig”, zegt De Jong. ,,En we zitten met zo weinig mogelijk mensen achter de monitor. Gelukkig is de Kameleon vooral een buitenavontuur.”

Het is anders, maar volgens de broers Gerritsen wordt de film niet beïnvloed door de coronamaatregelen. ,,Voor de camera hoeven en kunnen wij geen afstand te houden. Dat is wel fijn”, zegt Imme. ,,Daarnaast desinfecteren we zo vaak mogelijk onze handen.”

Droom die uitkomt

Naar verwachting zal de film volgend jaar zomer in de bioscopen te zien zijn. De broers Gerritsen kijken er nu al naar uit. ,,Vroeger fantaseerden we er over om de broers Klinkhamer te spelen in een nieuwe film. Heel gaaf dat die droom nu uitkomt.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus