Kijk nu terug: Woedende winkelier Harrie van der Velde uit Klazienaveen: 'Versoepelingen van de coronamaatregelen? Het klinkt leuk, maar winkeliers hebben er geen bal aan' | DVHN Live

Winkelen is vanaf 3 maart weer mogelijk, kondigde premier Mark Rutte dinsdag aan tijdens de persconferentie. ,,Klinkt leuk, maar winkeliers hebben er geen bal aan", is de stellige overtuiging van Harrie van der Velde. Hij is ondernemer en voorzitter van de handelsvereniging in Klazienaveen.

Van der Velde was woensdag te gast in DVHN Live en sprak namens de 140 leden. Ondernemers in het dorp besloten in gezamenlijkheid om hun deuren op 2 maart weer te openen, of het nu mocht of niet.

 

Hun 'protestactie' kon rekenen op steun van zowel het publiek als collega's. ,,Zo'n 20 tot 24 ondernemersverenigingen hebben bij ons aangegeven dat ze mee willen doen: Heerenveen, Stadskanaal, Alblasserdam en verschillende in Overijssel en Gelderland."

'Ongelofelijk teleurgesteld'

Van der Velde, die samen met zijn vrouw eigenaar is van een modezaak, laat er geen misverstand over bestaan. Hij keek 'als een kind vol spanning' naar de persconferentie waarin versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd. ,,We zijn zo ongelofelijk teleurgesteld. Het idee dat eindelijk verlichting zou komen, is niet of nauwelijks uitgekomen."

Rutte meldde dat het straks is toegestaan om weer te winkelen. Maar duidelijk is dat het nog niet zo wordt als we zijn gewend. Per uur zijn maximaal zes klanten toegestaan, die minimaal vier uur vantevoren moeten aangeven dat ze willen komen.

Het lijkt vooral een oplossing voor kleine winkels. ,,Als je het breed bekijkt, zoals bij ons in een dorp met veel winkels en ook als ik kijk naar mijn eigen zaak, dan hebben we daar niks aan. Wil een klant iets passen dan is daar eigenlijk geen tijd voor. Het is een kwestie van opschieten."

'We worden aan het lijntje gehouden'

Van der Velde vervolgt: ,,We waren boos, maar sinds gisteren zijn we woedend. We worden aan het lijntje gehouden. Er is te weinig perspectief." Dat terwijl steeds meer ondernemers steeds dieper in de financiële problemen komen. Ook in Klazienaveen zijn concrete voorbeelden. ,,Ondernemers kunnen de rekeningen niet meer betalen, moeten hun pensioen opeten, het tweede huis verkopen. Ze draaien maar 10 tot 20 procent van hun normale omzet. Maar ze knokken door, dat is de aard van het beest."

Precies dat is aanleiding geweest voor de protestactie waarbij winkeliers in Klazienaveen dus open gaan terwijl dat (nog) niet mag. ,,En we gaan het nog steeds doen, ook nu duidelijk is dat er iets meer mogelijk wordt. We willen een statement maken naar Den Haag. Morgen hebben we een gesprek met de burgemeester (Eric van Oosterhout, red.) en gaan er eigenlijk van uit dat ons geen boetes (4000 euro per winkel, red.) worden opgelegd."

Hulp gevraagd van burgemeester Eric van Oosterhout

Van der Velde zegt dat de ondernemers in Klazienaveen Van Oosterhout willen vragen om hen te helpen zodat het winkelen veilig en coronaproof gebeurt. ,,We willen straatcoaches gaan inzetten en door middel van posters in Jip en Janneke-taal wijzen op de RIVM-regels. Als het nodig is, zetten we mensen in bij de deur. We willen graag klanten, maar we nemen ook onze verantwoordelijkheid opdat het niet te gek wordt."

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Video
DVHN Live