Kinderombudsman: geef kinderen een stem bij toewijzing nieuwe woning

Kinderen moeten een stem krijgen bij woningtoewijzing. Gedwongen verhuizingen, bijvoorbeeld door scheiding of verlies van werk, kunnen veel stress veroorzaken. Foto: Shutterstock

Kinderen moeten een stem krijgen bij de toewijzing van een nieuwe woning als ze bijvoorbeeld door een scheiding van hun ouders of verlies van een baan hun huis uit moeten.

Als kinderen geen fijn huis hebben, veroorzaakt dat grote stress en stagnatie van de ontwikkeling, stelt de Kinderombudsman in een rapport dat vandaag verschijnt.

Juist nu met corona hebben kinderen baat bij een veilige plek thuis. Als ze niet naar school kunnen, moeten ze thuis kunnen leren. Maar door de coronacrisis ziet Kinderombudsman Margrite Kalverboer meer stress bij gezinnen. ,,Er raken mensen hun baan kwijt of ze wachten door een scheiding op een nieuwe woning. Kinderen zien de problemen van hun ouders.”

Grote moeite

In veel gemeenten zijn te weinig betaalbare sociale huurwoningen. Het kost gezinnen grote moeite om een geschikt huis te vinden. En dat heeft gevolgen voor de kinderen. De Kinderombudsman krijgt tientallen klachten binnen van kinderen die geen fijn thuis hebben.

,,En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Bij de toewijzing van huizen wordt helemaal niet gekeken naar wat kinderen nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Ik vind dat dat beleid moet veranderen", aldus Kalverboer. Ze vindt dat kinderen om hun mening moet worden gevraagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra